current views are: 1

26 Μαΐου 2015
Δημοσίευση12:25

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση το Brussels Group – «Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Δημοσίευση 12:25’
αρθρο-newpost

Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. 

Όπως ανέφερε η ανώτερη κυβερνητική πηγή, η συνεδρίαση του Brussels Group αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται αργά απόψε να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη. Σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες επεξεργασίες επί διαφόρων θεμάτων.

 

Παράλληλα, την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters, θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Με τις διαπραγματεύσεις να παίρνουν και πάλι «φωτιά», αξίζει να σημειωθεί πως για να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία είναι απαραίτητο να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στις συζητήσεις και να διαπιστωθεί σύγκλιση, όσον αφορά στα «αγκάθια».

Από την πλευρά της πάντως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο αυτή η διάθεση δεν επιβεβαιώνεται από τους εταίρους. 

Ο «πυρετός» διαβουλεύσεων και τα «αγκάθια»

Παρόλο που το εύρος των εκρεμμών ζητημάτων έχει μειωθεί σημαντικά, τα «αγκάθια» παραμένουν. 

Πρόκειται για τις διαφορές σε θέματα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τον δημοσιονομικό τομέα κ.ά. 

Και η ελληνική πλευρά  και η πλευρά των δανειστών αναμένουν κινήσεις υποχώρησεις, ενώ ακόμα και στο ζήτημα του ΦΠΑ, που συζητήθηκε εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει επέλθει συμφωνία. 

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών, έναν κοντά στο 23%, στον οποίο θα ενταχθεί η πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, και έναν δεύτερο χαμηλότερο (κοντά στο 10%) που θα αφορά λίγα και ευαίσθητα προϊόντα και υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, εκτιμάται πως θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζεται και θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο με τρεις συντελεστές ΦΠΑ (23%-14%-7%).

Το δεύτερο «καυτό» θέμα είναι το ασφαλιστικό, με επίκεντρο την ελληνική πρόταση για τις πρόωρες συντάξεις και την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ δεν δέχονται την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να υπάρχει έστω και μια αναφορά στην επικειμένη συμφωνία για επίλυση του ασφαλιστικού τους επόμενους μήνες.

Επίσης στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο, δεν υπήρξε κάποια σύγκλιση απόψεων αλλά μάλλον επιδείνωση του κλίματος, καθώς τέθηκε και η πρόταση για επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, κάτι το οποίο θεωρήθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών οπισθοδρόμηση στις συζητήσεις.

Όπως και να έχει, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με φόντο το χρονοδιάγραμμα των δόσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το πρώτο ορόσημο είναι η 5η Ιουνίου, οπότε και πρέπει να εξοφληθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει διασφαλιστεί η πληρωμή του. 


σχετικα αρθρα