current views are: 2

26 Μαΐου 2015
Δημοσίευση11:23

Βαρουφάκης: Εξετάζεται φόρος στις αναλήψεις – 30% σε «μαύρες» καταθέσεις εσωτερικού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κάποιο τέλος στις αναλήψεις από ATM άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κάποιο τέλος στις αναλήψεις από ATM άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κάποιο τέλος στις αναλήψεις από ATM άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ενημέρωση των  δημοσιογράφων. Ο φόρος στις αναλήψεις από μηχανήματα τραπεζών θα είναι πολύ μικρό, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ύψος του. 

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης του κεφαλαίου τυων καταθέσεων, αλλά «δεν απέκλεισε» να επιβληθεί κάποιο μικρό τέλος στις αναλήψεις

«Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βαρουφάκης, αφήνοντας όμως παράθυρο επιβολής «μικρού τέλους αναλήψεων», στο πλαίσιο αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή. Στόχος του Υπουργείου είναι να δοθούν κίνητρα χρήσης των ιντερνετικών συναλλαγών. 

Αδήλωτες καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Επιπλέον, αναφορικά με τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων, εξήγγειλε την επιβολή φόρου 15% για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού, χωρίς την υποχρέωση επαναπατρισμού κεφαλαίων και με παύση των διώξεων για φοροδιαφυγή, αλλά όχι για άλλα ποινικά αδικήματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Ελβετία για την «αυτοαποκάλυψη εισοδημάτων» στην Ελβετία. Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών στο πλαίσιο της «συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης» (voluntary disclosure agreement).

Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΔΕ. Στην εφαρμογή θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα πληρώνουν φόρο και θα λαμβάνουν κωδικό τακτοποίησης για τις καταθέσεις τις οποίες δήλωσαν.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη φορολόγηση των Ι.Χ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία των αυτοκινήτων, τόσο υψηλότερη θα είναι η φορολόγηση, ενώ θα δίνονται κάποια μπόνους σε όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήτες τους περιβαλλοντικά ευνοϊκότερους. 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η εργοστασιακή αξία ενός αυτοκινήτου θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου της ευρωπαϊκής αξίας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερτιμολόγησης από εταιρίες εντός της χώρας. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας για τα μικρά και αντιρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά και επιβράβευση για όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες των ΙΧ τους σε πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα, όπως για παράδειγμα σε υγραέριο. 

Οι αλλαγές θα φέρουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη στην παρούσα φάση δεν αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των καυσίμων. Είναι όμως ανοικτό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

 


σχετικα αρθρα