current views are: 2

3 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:29

Βανδάλισαν μαρμάνινη στήλη στην Ακρόπολη (φωτό)

Περιστατικό βανδαλισμού σε βάρος σύγχρονης τιμητικής μαρμάρινης στήλης σημειώθηκε χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολη. 

Δημοσίευση 15:29’
αρθρο-newpost

Περιστατικό βανδαλισμού σε βάρος σύγχρονης τιμητικής μαρμάρινης στήλης σημειώθηκε χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολη. 

Περιστατικό βανδαλισμού σε βάρος σύγχρονης τιμητικής μαρμάρινης στήλης σημειώθηκε χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Η στήλη ήταν στερεωμένη σε λίθινη βάση επί ριπιδιόσχημης πλακόστρωτης εξέδρας, αμέσως δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου, στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη. Η στήλη φέρει επιγραφή: «ΤΩ, ΦΑΒΙΕΡΩ, ΠΡΟΜΑΧΩ, ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 – 1926» και «ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΝ ΦΡΑΓΚ. ΡΟΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 – 1926». 

Η θέση του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος και τον φορέα ανέγερσης του μνημείου, από τις ημερομηνίες όμως που είναι χαραγμένες (1826 – 1926), συμπεραίνουμε ότι τοποθετήθηκε 100 χρόνια μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης, δηλαδή μετά το 1926.

Επί τόπου κλήθηκε η αστυνομία, η οποία πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αν και πρόκειται για μνημείο που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου, η αρμόδια Εφορεία περισυνέλεξε τα κομμάτια της στήλης, προκειμένου να γίνουν εργασίες συγκόλλησης και συντήρησης.

 


σχετικα αρθρα