current views are: 1

4 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση10:02

Σφοδρές αντιδράσεις και οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο των εταίρων

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 10:02’
αρθρο-newpost

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να απέρριψε άμεσα το σχέδιο των εταίρων, ωστόσο ανάμεσα στους υπουργούς, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί προβληματισμός. 

Δυσαρέσκεια άλλωστε επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την δυσφορία τους για το περιεχόμενο του πακέτου που παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν-συνεπικουρούμενος αργότερα και από τον Γερούν Ντάινσεμπλουμ, σχολιάζοντας ότι μπήκαν στο τραπέζι θέματα τα οποία ουδέποτε συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Brussels Group αλλά τώρα αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης από τους πιστωτές. 

Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, που έκανε λόγο για λιγότερο επώδυνο το email του Χαρδούβελη. 

Για ακήρυχτο πόλεμο έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτηςκάνοντας μάλιστα άνοιγμα για δεύτερη φορά προς το ΚΚΕ προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση στην δύσκολη διαπραγμάτευση.  «Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέσει νέα βάρη», πρόσθεσε. 

Κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέα βάρη εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια, άρα όχι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε κατάπτυστη την πρόταση των δανειστών, έκανε λόγο για θρασύτατη και προκλητική απαίτηση, και άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν υποχωρήσουν η χώρα δεν θα χαθεί, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διέξοδοι.

«Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός» διαμήνυσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν» δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε:

Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους… Αν η Ευρώπη τρελαθεί, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε τις εκλογές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας το πρωί στον Γιώργο Παπαδάκη ο οποίος επισήμανε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν περνάνε από την Βουλή. 

«Είναι μονόδρομος να ερωτηθεί ο λαός… Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου… Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις,  ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε… Όχι ερώτηση “ευρώ ή δραχμή” αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στα κάγκελα και η Αριστερή Πλατφρόρμα που «σφυροκοπεί» με άρθρα το iskra.gr

«Οι θεσμοί θέλουν συμφωνία ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Απαιτούν εργασιακό-ασφαλιστικό μεσαίων, ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις ΦΠΑ σε φως, νερό, τηλέφωνο. Ρήξη εδώ και τώρα με τον λαό ενημερωμένο και στο προσκήνιο», είναι ο τίτλος. 

Υπέρ της μη καταβολής των δόσεων στους δανειστές τάχθηκε η Ραχήλ Μακρή. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον λαό». 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, χαρακτήρισε «επαίσχυντη και κατάπτυστη» τη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, προέτρεψε «να μην δοθεί αύριο  η δόση, ως απάντηση στην αισχρή στάση των δανειστών» και τόνισε ότι «για να υπάρχει αριστερή παρένθεση, προϋποθέτει  να υπάρχει αριστερή κυβέρνηση».

Επιπλέον, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook είπε πως «η ρήξη έχει καταστεί αναγκαία με ευθύνη των δανειστών».

«Θεωρώ δεδομένο ότι το πακέτο αυτών των μέτρων δεν μπορεί να το αποδεχθεί όχι μόνο ο πρωθυπουργός, νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά» δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος στον Real fm αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που συζητούνται «πολύ χειρότερα από το mail Χαρδούβελη». 


σχετικα αρθρα