current views are: 3

5 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση08:35

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει οριστικά τη συμφωνία και μάχεται γι’ αυτή

Τα μέτρα- σοκ που ζήτησαν οι δανειστές, μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι τόσο «σοκ» που αναρωτιέται κανείς ότι αν δεν κάνουν πλάκα, τότε… κάτι πίνουν και δεν μας δίνουν- αρκεί για να οδηγηθούμε σε αυτή την σκέψη η αύξηση 10% στον ΦΠΑ της ΔΕΗ.

Δημοσίευση 08:35’
αρθρο-newpost

Τα μέτρα- σοκ που ζήτησαν οι δανειστές, μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι τόσο «σοκ» που αναρωτιέται κανείς ότι αν δεν κάνουν πλάκα, τότε… κάτι πίνουν και δεν μας δίνουν- αρκεί για να οδηγηθούμε σε αυτή την σκέψη η αύξηση 10% στον ΦΠΑ της ΔΕΗ.

Τα μέτρα- σοκ που ζήτησαν οι δανειστές, μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι τόσο «σοκ» που αναρωτιέται κανείς ότι αν δεν κάνουν πλάκα, τότε… κάτι πίνουν και δεν μας δίνουν- αρκεί για να οδηγηθούμε σε αυτή την σκέψη η αύξηση 10% στον ΦΠΑ της ΔΕΗ

Όπως αναμενόταν, ο Πρωθυπουργός δήλωσε «ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω», για να συμπληρώσει σήμερα ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές». Δικαίως και ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Channel 4, δήλωσε σοκαρισμένος και εξοργισμένος από τις προτάσεις των δανειστών. Δικαίως και η Αριστερή Πλατφόρμα, μέσω του Iskra.gr, δηλώνει ότι «οι εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι λεγόμενοι «Θεσμοί» επιδιώκουν συμφωνία – ολετήρα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα, αμετακίνητοι στη λογική του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας.» 

Ας μην γελιόμαστε. Οι δανειστές, ούτε πλάκα μας κάνουν, ούτε πίνουν ληγμένα. Τα βάζουν όλα στο τραπέζι, πιέζουν, εκβιάζουν και διεκδικούν. Σε τέτοιο σημείο που να κάνουν τον Νίκο Βούτση να δηλώνει ότι «το e-mail του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο» και «ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή». Γνωρίζουν όμως (οι δανειστές) ότι όλα αυτά που ζητούν δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά. Απαιτούν τα πάντα, για να κερδίσουν ότι μπορούν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και γνωρίζει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Και ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πορεία. Προτείνει ελάχιστα, για να συμβιβαστεί τελικά σε κάτι περισσότερο.  

Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει σήμερα το ΔΝΤ, που δέχθηκε το αίτημα της Αθήνας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου. Έτσι στο τέλος του μήνα θα κληθούμε να πληρώσουμε τις δόσεις συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι κερδίζουμε χρόνο, αλλά και ταυτοχρόνως ότι ο χρόνος τελειώνει. Στο τέλος του μήνα, το πρόβλημα της ρευστότητας πρέπει να έχει λυθεί.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να το πιστεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις ακραίες προτάσεις των δανειστών, δεν κινείται σε τροχιά ρήξης. Αντιθέτως χθες το βράδυ είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με ζητούμενο την εξεύρεση λύσης.  

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει  οριστικά τη συμφωνία, απορρίπτοντας τη ρήξη. Θα μάχεται όμως μέχρι τέλους για να πετύχει ένα «έντιμο συμβιβασμό» ή αν θέλετε, τον «λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό». Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του, στενούς συνεργάτες και θεσμικούς παράγοντες, προσθέτοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας θα του δώσει το χρόνο να ανακτήσει το «έδαφος» που λογικά θα απολέσει λόγω των μέτρων που θα αναγκαστεί να κάνει. Αν αυτό σημαίνει και εκλογές για ανανέωση της θητείας και ομογενοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, παίζεται… 


σχετικα αρθρα