current views are: 2

9 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση08:01

Γαλλικό πρακτορείο: Η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση – Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση μέσω Νewpost

Νέα πρόταση κατέθεσε η ελληνική πλευρά σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. 

Δημοσίευση 08:01’
αρθρο-newpost

Νέα πρόταση κατέθεσε η ελληνική πλευρά σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. 

Νέα πρόταση κατέθεσε η ελληνική πλευρά σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο,  γεγονός που επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Νewpost.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η ελληνική πλευρά απέστειλε πρόσθετες προτάσεις στα δημοσιονομικά και τη διαχείριση του χρέους.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο  η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ καθώς και τη συνδρομή του ESM για να πληρώσει  τα ομόλογα της EKT.

Με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό μια μέρα πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα, κατατέθηκε νέα, προφανώς βελτιωμένη, πρόταση, όπως αποκαλύπτει ευρωπαίος αξιωματούχος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Υπο τις απειλές του Γιούνκερ πως εαν δεν έρθουν καινούργιες προτάσεις τότε δεν υπάρχει λόγος ακόμα και  να γίνει η  συνάντηση, η ελληνική πλευρά υπέβαλε αντιπρόταση με μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει “αντιπρόταση” στους θεσμούς, “οι οποίοι την μελετούν”, δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6 % και 11% της πρότασης της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ ακόμη και με τις αναπροσαρμογές δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Ετσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο,πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

 

 


σχετικα αρθρα