current views are: 2

10 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:23

Στην τελική ευθεία για την ΕΡΤ

Με ελλείψεις, προβλήματα και άγχος προχωράει η προσπάθεια οικοδόμησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Δημοσίευση 12:23’
αρθρο-newpost

Με ελλείψεις, προβλήματα και άγχος προχωράει η προσπάθεια οικοδόμησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Με ελλείψεις, προβλήματα και άγχος προχωράει η προσπάθεια οικοδόμησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Μία και σήμερα για τη νέα ΕΡΤ, που λέγαμε και στο στράτευμα! Άπαντες και άπασες επί ποδός πολέμου στο Ραδιομέγαρο, για να βγει η αυριανή ημέρα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Οι παρόντες και οι παρούσες βεβαίως, διότι δεν έχει επιστρέψει όλος ο παλαιότερος πληθυσμός και όσοι με όσες επέστρεψαν δεν βρήκαν ακόμη τις θέσεις τους. Το σύστημα είναι σε διαδικασία διαρκούς αναπροσαρμογής και δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του. Καθότι η ΝΕΡΙΤ μπορεί να πέθανε, αλλά το φάντασμά της εξακολουθεί να στοιχειώνει την Αγία Παρασκευή.

Η λειψανδρία είναι ένα σημαντικό θέμα, μιας και υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις επιστροφής δεν έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις χίλιες επτακόσιες. Πράγμα το οποίο μπορεί να είναι ευεργετικό για το ταμείο (με δυόμιση χιλιάδες υπαλλήλους, δεν θα υπήρχε ούτε ένα ευρώπουλο για πρόγραμμα…), αλλά προκαλεί μια σειρά από δυσλειτουργίες. Δεν είναι, βλέπετε, συμμετρικές οι απουσίες, να λείπει δηλαδή ο ίδιος αριθμός από κάθε υπηρεσία. Αλλού λείπουν πολλοί, αλλού λίγοι, με αποτέλεσμα η ανισοβαρής κατανομή να προκαλεί άγχος, φόρτο και στρες.

Υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι θα αυξηθεί ο αριθμός και κάποιοι και κάποιες κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους εν όψη ερμηνευτικής εγκυκλίου για την ΚΥΑ. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος ή κάποια είχε βγει ή είναι κοντά στη σύνταξη, τότε δεν τον συμφέρει και τόσο πολύ να ξαναγυρίσει. Διότι αν είναι να επιστρέψει αποζημίωση και εφάπαξ (μιλάμε πάντα για τις «παλιές» περιπτώσεις, που έλαβαν πλήρη αποζημίωση), τότε στο τέλος μπορεί να βρεθεί και με ζημιά. Άσε που έτσι όπως πάνε τα πράγματα, το εφάπαξ το σημερινό σε καναδυο χρονάκια μπορεί να είναι το μισό ή και μηδενικό ακόμη. Κανείς δεν ξέρει και με αυτές τις ιστορίες καλόν είναι να μην το ποντάρεις.

Οπότε κάτω τα κεφάλια και αγώνας διαρκής για όσους και όσες έχουν ανέβει στην Αγία Παρασκευή. Και μια αέναη προσπάθεια να βρεθούν ισορροπίες με το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ. Δεν είναι μόνο οι εχθρότητες που έχουν αναπτυχθεί υπεργείως και υπογείως, είναι και το γεγονός ότι με το σύστημα των «τυπικών προσόντων» δημιουργήθηκαν μια σειρά από μπουρδούκλες. «Σαν να λέμε ότι έχεις τρεις οικονομικούς αναλυτές», μου είπε ένα πουλάκι από το Ραδιομέγαρο, «και μόνο έναν ρεπόρτερ οικονομικού. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Τα τραβάς ή δεν τα τραβάς τα μαλλιά σου;»

Τα τραβάς λέω εγώ και προσπαθείς να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Εν μέσω διαρκούς πολέμου από την ΠΟΣΠΕΡΤ και παράδοξων αποφάσεων όπως η χθεσινή της γενικής συνέλευσης στην ΕΡΑ Βόλου. Διαβάζω τη σχετική ανακοίνωση: «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τον ορισμό έστω και προσωρινής διεύθυνσης στην ΕΡΑ Βόλου οποιουδήποτε που δεν έχει προκύψει σαν αποτέλεσμα και της δικής μας δημοκρατικής διαδικαστικής πρότασης.
Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο όλων εκείνων που τώρα έχουν αναλάβει θέση ευθύνης στην ραδιοφωνία και άγνωστο τώρα γιατί ξέχασαν όσα μέχρι τώρα δήλωναν.» Και αναρωτιέμαι τι ακριβώς ζητάει κανείς από δημόσια ραδιοτηλεόραση: Πληροφόρηση, ενημέρωση, ψυχαγωγία ή μήπως λαϊκή δημοκρατία;