current views are: 4

10 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:58

Le Soir: Πολύ κοντά σε συμφωνία η Ελλάδα παρά τα όσα λέγονται

Οι διαπραγματευσεις της Ελλάδας με τους δανειστές απασχόλησαν έντονα σήμερα τον σημερινό βελγικό Τύπο, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

Δημοσίευση 15:58’
αρθρο-newpost

Οι διαπραγματευσεις της Ελλάδας με τους δανειστές απασχόλησαν έντονα σήμερα τον σημερινό βελγικό Τύπο, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαπραγματευσεις της Ελλάδας με τους δανειστές απασχόλησαν έντονα σήμερα τον σημερινό βελγικό Τύπο, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

H εφημερίδα Le Soir σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: κάτω από τη σκληρή ρητορική, η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ξανάρχισε», παραθέτει δήλωση ανώνυμου κοινοτικού αξιωματούχου ο οποίος λέει οτι «αντίθετα με εκείνα που η δημόσια ρητορική αφήνει να εννοηθούν, είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Και αυτό σας το λέει ένας γνωστός σκεπτικιστής της ελληνικής υπόθεσης. Δεν παραμένει πιά παρά μόνο μία τελευταία προσπάθεια».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «μετά από τις καταιγίδες του Σαββατοκύριακου, όπου αμοιβαίες κατηγορίες εκτοξευτήκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βαυαρία (όπου διεξαγόταν το G7), η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές ξανάρχισε όντως. Δύο Υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προσκομίζοντας νέες προτάσεις, οι οποίες όμως φαίνεται να χρειάζονται διευκρινήσεις.

Οι διευκρινίσεις αυτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική πηγή, αφορούν στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,75% για το 2015, 1,75% για το 2016. Μία πρόταση η οποία θύμωσε τις Βρυξέλλες, καθότι πριν από 10 ημέρες στο Βερολίνο είχε συμφωνηθεί το ποσοστό 1% για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017.

Πέρα από τη δημοσιονομική τροχιά, άλλα θέματα εκκρεμούν σχετικά με τα εναλλακτικά μέτρα που θα υιοθετηθούν, αντί των μειώσεων στις συντάξεις και την επιβολή υφεσιακών μέτρων: δηλαδή μία αύξηση στην τιμή της ενέργειας μέσω ΦΠΑ και των κοινών προϊόντων κατανάλωσης, σημείο στο οποίο επιμένει κυρίως το Δ.Ν.Τ.»


σχετικα αρθρα