current views are: 2

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:02

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η τελευταία απόπειρα Γιουνκέρ για συμφωνία

Σχόλιο για την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, έκανε ευρωπαίος διπλωμάτης κάνοντας αναφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Δημοσίευση 16:02’
αρθρο-newpost

Σχόλιο για την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, έκανε ευρωπαίος διπλωμάτης κάνοντας αναφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Σε σχόλιο για την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, προχώρησε ευρωπαίος διπλωμάτης κάνοντας αναφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο αξιωματούχος σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν η διαδικασία με τους θεσμούς δούλευε σωστά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν θα χρειαζόταν να συναντηθεί σήμερα με τον έλληνα πρωθυπουργό».

Ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε ότι «ο κ. Γιουνκέρ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαϊκή πηγή τόνισε ότι ο κ. Γιουνκέρ διεμήνυσε στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να εργαστεί πάνω στην πρόταση που του έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και να βρει εναλλακτικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε απόκλιση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε στον έλληνα πρωθυπουργό πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί σε αυτές που τις έχουν ήδη κατατεθεί.

«Η δημοσιονομική κατάσταση που περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα είναι ζητήματα-κλειδιά που πρέπει να επιλύσουμε» σημείωσε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας οτι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας, «αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να επιλύσει η ελληνική πλευρά και να έρθει με καθαρές προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τα νούμερα που της έχουν δοθεί».

Ο κ. Γιουνκέρ άφησε ακόμα να εννοηθεί στον κ. Τσίπρα ότι αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια από την πλευρά του ώστε να βρεθεί μια συμφωνία ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας, επισημαίνεται.

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε πως το μήνυμα που στάλθηκε στον κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της χθεσινής τριμερής συνάντησης με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν ότι πρέπει να «γίνει πιο ξεκάθαρος στις θέσεις του και ποιος είναι ο στόχος του» και ότι «πρέπει να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει».

«Υπήρξε συμφωνία να πουν στους Έλληνες ότι είναι δικό τους θέμα τώρα να κάνουν εφικτή την συμφωνία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παραχωρήσεις» πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα