current views are: 2

14 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:16

Ο Τσίπρας αποφασισμένος να σηκώσει την απόφαση της συμφωνίας ή της ρήξης

Έτοιμος για όλα όσο ποτέ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σκιά της ύστατης προσπάθειας που καταβάλλεται για συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών. Ο ίδιος στις πολλές εσωτερικές συσκέψεις, παρά τις διαρροές που έχουν γίνει για τα όσα έχει πει σε στενούς του συνεργάτες, είναι ιδιαίτερα αποφασισμένος και δεν έχει διάθεση όπως λέει να…παραδώσει τα όπλα!

Δημοσίευση 06:16’
αρθρο-newpost

Έτοιμος για όλα όσο ποτέ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σκιά της ύστατης προσπάθειας που καταβάλλεται για συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών. Ο ίδιος στις πολλές εσωτερικές συσκέψεις, παρά τις διαρροές που έχουν γίνει για τα όσα έχει πει σε στενούς του συνεργάτες, είναι ιδιαίτερα αποφασισμένος και δεν έχει διάθεση όπως λέει να…παραδώσει τα όπλα!

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Έτοιμος για όλα όσο ποτέ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σκιά της ύστατης προσπάθειας που καταβάλλεται για συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών. Ο ίδιος στις πολλές εσωτερικές συσκέψεις, παρά τις διαρροές που έχουν γίνει για τα όσα έχει πει σε στενούς του συνεργάτες, είναι ιδιαίτερα αποφασισμένος και δεν έχει διάθεση όπως λέει να…παραδώσει τα όπλα!

Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει ότι αρκετά συστήματα, μιντιακά, πολιτικά και οικονομικά, θέλουν να υπάρξει μια «αστική Βάρκιζα», δηλ. η νέα κυβέρνηση να παραδώσει τα όπλα και να συμβιβαστεί με δυσμενείς όρους. Αυτό δεν το δέχεται σε καμία περίπτωση και θέλει να διαψεύσει όσοι απεργάζονται σενάρια για «αριστερή παρένθεση».

Αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα φάση με ότι έχει προηγηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την πίεση των πιστωτών, δεν μπορούσε να ακολουθηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει, για τον ίδιο, ότι το πρόγραμμα «μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

«Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να πετύχουμε συμφωνία με το όποιο πολιτικό κόστος, αλλά αυτό επιτάσσει το εθνικό μας καθήκον» λέει συνεχώς και δίνει την αίσθηση του πολιτικού που αδιαφορεί για το προσωπικό του συμφέρον. Εξάλλου, ακόμα έχει πολύ υψηλή αποδοχή από την κοινωνία και η δημοφιλία του είναι το ισχυρό του όπλο.

Βέβαια, ο ίδιος πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό την πλήρη αλήθεια εάν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που έχει δεχθεί εισηγήσεις να πράξει και είναι πολύ πιθανόν.

Δεν έχει καμία διάθεση για εκλογική αναμέτρηση εντός του Ιουλίου, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται. Το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να το ξεκαθαρίσει το μεσημέρι του Σαββάτου με διαρροή για τα όσα είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του.

Φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας, αρκεί να είναι έντιμη και επωφελής για τη χώρα, ενώ η προσπάθειά του θα είναι να περάσει αλώβητος την ψηφοφορία στη Βουλή, αν και το μείζον θα είναι η εφαρμογή των όσων ψηφιστούν.

Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος του, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είναι έτοιμος και αυτός να υποστηρίξει μια συμφωνία, ξέροντας ότι παραβιάζονται κόκκινες γραμμές και φθάνει η κυβέρνηση στα όρια της λαϊκής εντολής της 25ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη που τον ενημέρωσε ότι θα στηρίξει μια συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών. Αυτή η στάση του Ποταμιού του δίνει αναπόφευκτα πολιτικές ανάσες, αν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν θα έχουν και πολλές απώλειες στην ψηφοφορία.

Το πολιτικό πρόβλημα όμως θα είναι υπαρκτό, ενώ το μείζον για τον Αλ. Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα είναι πως θα καταφέρει να διαχειριστεί τμήματα της κοινωνίας που θα υπερφορολογηθούν.  


σχετικα αρθρα