current views are: 1

15 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση13:20

Ντράγκι: Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας – Πολιτική η απόφαση για εκταμίευση χρημάτων

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα έριξε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, διαμηνύοντας ότι η εκταμίευση χρημάτων για την Αθήνα είναι πολιτική απόφαση, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ως «δραματική».

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα έριξε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, διαμηνύοντας ότι η εκταμίευση χρημάτων για την Αθήνα είναι πολιτική απόφαση, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ως «δραματική».

Nα αναλάβει δράση για τη διαπραγμάτευση κάλεσε την Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, διαμηνύοντας ότι η εκταμίευση χρημάτων για την Αθήνα είναι πολιτική απόφαση, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ως «δραματική».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «απαιτείται ισχυρή και αξιόπιστη συμφωνία και τη χρειαζόμαστε πολύ σύντομα», σημειώνοντας -στο ίδιο μήκος κύματος με Κομισιόν και ΔΝΤ– ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, χρειάζεται άμεση δράση». 

Για την εκταμίευση χρημάτων, δήλωσε ότι πρόκειται για μία απόφαση του Eurogroup, μια πολιτική απόφαση «από εκλεγμένους και όχι κεντρικούς τραπεζίτες».

«Η συνολική ρευστότητα που επεκτάθηκε προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 118 δισ., πάνω από το διπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2014. Τα 118 δισ. αντιστοιχούν στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος, το υψηλότερο στην Ευρώπη» σημείωσε.

Eπανέλαβε ακόμη οτι «θα χρηματοδοτούμε τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals)». Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, η ΕΚΤ έχει θέσει το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το όριο αυτό, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.

«Δεν θέλουμε να μπούμε σε αχαρτογράφητα ύδατα» απάντησε σε ερώτηση για τους κινδύνους ελληνικής χρεοκοπίας, προσθέτοντας ότι «έχουμε όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούμε την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο».

Ο ιταλός τραπεζίτης διαμήνυσε ότι «άμεσα και έμμεσα η ΕΚΤ είναι επόπτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» προσθέτοντας ότι θα λαμβάνει αποφάσεις με απόλυτη ανεξαρτησία και με βάση τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία της.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά παραδέχθηκε ότι «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική» σημειώνοντας με νόημα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν».

«Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση»

Στη συνέχεια, ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς στα προαπαιτούμενα μέτρα δεν επαρκεί για να ξεκλειδώσει η δόση των 7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλύσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, επιτρέποντας έτσι στο ΔΝΤ να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που οφείλει. Εξήγησε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να «απαντήσει» στην προϋπόθεση που θέτει κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή βοήθειας προς κάποια χώρα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου η έγκριση προϋποθέτει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προϋπόθεση αυτή, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδας, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας της Ελλάδος με τους θεσμούς η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την Ε.Ε. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την καταβολή 16 δισ. ευρω προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν μία απάντηση… δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ουσιώδες» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στην Φρανκφούρτη, είπε πως βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως θα ανταποκριθεί σε αυτές «εγκαίρως» και «στο 100%».

Για το ενδεχόμενο αγοράς του ελληνικού χρέους προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που προτείνει η Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι είπε πως δεν είναι σίγουρος πως αυτή η λύση προβλέπεται από τη συνθήκη του ESM, αλλά και ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.


σχετικα αρθρα