current views are: 1

16 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:12

Και η ρήξη στο τραπέζι της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο στην ομιλία του για «επίδειξη πυγμής» εκ μέρους των θεσμών και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ. 

Δημοσίευση 15:12’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο στην ομιλία του για «επίδειξη πυγμής» εκ μέρους των θεσμών και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ. 

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  με επίκεντρο τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στο τραπέζι έπεσε και το ενδεχόμενο της ρήξης, ωστόσο η πλειοψηφία των στελεχών τόνισε ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ, αλλά να μην υποχωρήσουμε άλλο απέναντι στους θεσμούς. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, μιλώντας για «επίδειξη πυγμής» εκ μέρους των θεσμών και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ. 

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε η αναφορά στη ρήξη, από μια μικρή ομάδα βουλευτών. Στο ενδεχόμενο ρήξης αναφέρθηκε ο Στάθης Λεουτσάκος, τονίζοντας ότι «υπάρχουν διέξοδοι στη κρίση, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν υπάρχουν μονόδρομοι». 

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι αν η πίεση από τους δανειστές επιμείνει, τότε «θα πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο της συντεταγμένης εξόδου από την ευρωζώνη». Χαρακτηριστικά ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες:

Στηρίζω τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο που το χειρίστηκε η διαπραγματευτική ομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο δρόμος της υποταγής που φαίνεται να μας οδηγούν οι δανειστές, και τον οποίο τον έχουμε δοκιμάσει χωρίς να εχει οδηγήσει πουθενά. Και ο άλλος είναι ο δρόμος της ρήξης. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε γι΄αυτό το ενδεχόμενο, ώστε αν αν μας οδηγήσουν εκειί να μην επικρατήσει χάος.

Την ίδια ώρα, ο Αλέκος Καλύβης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να βγει και να πει οτι «επιλογή μας είναι το ευρώ, αλλά δεν είναι καταστροφή η έξοδος από αυτό». Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε «να γυρίσουμε τη συζήτηση στο πρόγραμμα μας και να απεμπλακούμε απο την ιστορία της διαπραγμάτευσης». 

Μάλιστα, υπήρξε μια μικρή ενταση κατά την τοποθέτησή του, όταν είπε πως η διαπραγμάτευση της Κυριακής δεν απέδωσε. Εκεί διεκόπη από τον κ. Τσακαλότο, ο οποίος  αμφισβήτησε τις αιτιάσεις του. 

Υπέρ μιας συμφωνίας,  αλλά χωρίς άλλες υποχωρήσεις η πλειονότητα των στελεχών

«Το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη. Αυτό το υπερόπλο πρέπει να δοκιμαστεί, να το φτάσεις μέχρι τέλους. Η διαδικασία αυτή γίνεται τώρα» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε ότι βασικό ζήτημα στη λύση που θα συμφωνηθεί είναι το χρέος.

Για το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, που θα παρουσιαστεί αύριο, μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας πρέπει να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας στη διαπραγμάτευση. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές για το τι έγινε τη Κυριακή όστις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι ενώ η ελληνική πλευρά κατέθεσε ολοκληρωμένες περοτάσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών απάντησαν ότι δεν έιχαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούν.

«Να διαμηνύσουμε βροντερά στους εταίρους τι θέλει ο καθένας και όλοι μαζί. Η διαπραγμάτευση δεν έχει λήξει αλλα δεν είναι στο καλύτερο σημείο» φέρεται να είπε ο Κώστας Ήσυχος, εκτιμώντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

 

 

 


σχετικα αρθρα