current views are: 1

16 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:54

Spiegel: Νέα προθεσμία στις 20 Ιουλίου για την Ελλάδα

Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου – όταν και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης- για την Ελλάδα είναι «μύθος» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο κύριο άρθρο του, στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Δημοσίευση 15:54’
αρθρο-newpost

Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου – όταν και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης- για την Ελλάδα είναι «μύθος» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο κύριο άρθρο του, στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου – όταν και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης- για την Ελλάδα είναι «μύθος» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο κύριο άρθρο του, στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Αρχικά, το δημοσίευμα επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, ότι «η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ, θα είναι μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης», χαρακτηρίζοντας τες ανακριβείς.

Σύμφωνα με το Spiegel, από τη μία με δεδομένο ότι πολλά κοινοβούλια θα πρέπει να ψηφίσουν για μία εκταμίευση από το πακέτο βοήθειας, η προθεσμία για την αποπληρωμή της 30ης Ιουνίου στο ΔΝΤ πράγματι εκπνέει. Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, διερωτάται το περιοδικό που δίνει την απάντηση: «Πιθανότατα… τίποτα». 

Σε αυτό το πλαίσιο επικαλείται τις πρόσφατες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης που αναφέρουν πως η μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί αμέσως χρεοκοπία. 

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η σημασία των οίκων αξιολόγησης πλέον δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην αρχή της κρίσης και αυτό για τον απλό λόγο πως το χρέος της Ελλάδας πλέον βρίσκεται σε επίσημους πιστωτές και όχι σε ιδιώτες. Τί θα κάνει σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο; Αυτό ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά πιθανότητα στην αρχή απλώς θα περιμένει, αναφέρει το Spiegel

Ειδική αναφορά γίνεται και στα περίφημα capital cotnrols, με το περιοδικό να υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή θα παρθεί αποκλειστικά από την Αθήνα ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν νόμος, που να καθιστά ένα τέτοιο μέτρο δυνατό.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ, ο EFSF θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα απαιτήσει άμεσα όλο το δάνειο των 142 δισ. ευρώ που έχει δανείσει στην Αθήνα. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν από κοινού τα μέλη του EFSF, με άλλα λόγια τα κράτη του Ευρώ – στα οποία αυτονόητα ανήκει και η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει, πώς θα αντιδράσει. Αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τροφοδοτεί τη χώρα με μετρητά μέσω του ELA, ωστόσο μια τέτοια χρηματοδότηση πρέπει πρώτα να την εγκρίνει η ΕΚΤ. Τα ποσά για την Ελλάδα αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των αναγκών της οικονομίας της χώρας. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει τη ροή χρήματος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει σχεδόν άμεσα.

Ωστόσο, η αποφασιστική ημερομηνία για την ΕΚΤ δεν είναι η 30η Ιουνίου, αλλά η 20η Ιουλίου. Το αργότερο μέχρι την προγραμματισμένη αποπληρωμή των 3,5 δισ. στην ΕΚΤ, που θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Δεν υπάρχει όμως κανένας αυτοματισμός. Η ΕΚΤ θα πρέπει να διαβουλευτεί με το Eurogroup για το αν θα σταματήσει τη ρευστότητα μέσω του ELA. Κι εκεί οι Έλληνες θα είναι επίσης παρόντες.

Ταυτόχρονα, σημειώνει το Spiegel, η συμμετοχή μίας χώρας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, γεγονός που έχει τονίσει πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρητικά, μία έξοδος από το ευρώ είναι εφικτή μόνο με μια ταυτόχρονη έξοδο χώρας από την Ε.Ε. 

Κάθε βήμα όμως, που θα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε μια έξοδο από το κοινό νόμισμα θα πρέπει να ενέχει και τη συμμετοχή της ίδιας της χώρας στις αποφάσεις, σημειώνει το Spiegel. Εάν η Ελλάδα δεν εκδηλώσει διάθεση για μία λύση «μια κι έξω» κι επιμείνει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πρέπει να εμπλακεί σε αυτές – κι αυτό θα πάρει χρόνο, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αν τώρα η ΕΚΤ αποφασίσει να αποκόψει τη χώρα πλήρως από την παροχή ρευστού, τότε αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και η Αθήνα θα προσπαθούσε ίσως σε τέτοια περίπτωση να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα. Σε λίγο καιρό ένα είδος χρεογράφου θα αντικαθιστούσε το ευρώ στο εσωτερικό της χώρας. Όμως ακόμα και τότε η Ελλάδα θα εξακολουθούσε τυπικά να είναι μέλος του ευρώ, αναφέρει το Spiegel.

Ο υποτιθέμενος απ’ ευθείας δρόμος της εξόδου που κάποιοι νομίζουν ότι ξεκινά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και φτάνει στο Grexit, δεν υπάρχει, αλλά είναι ένα μονοπάτι με πολλές διακλαδώσεις. Αντίστροφα: Ακόμα κι αν η αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από το δεύτερο πακέτο βοήθειας γίνει την απολύτως τελευταία στιγμή, η Ελλάδα θα έχει κερδίσει στην καλύτερη περίπτωση μερικούς ακόμα μήνες χρόνο. Και μετά θα περιμένουμε την επόμενη… «τελευταία προθεσμία», καταλήγει το Spiegel.


σχετικα αρθρα