current views are: 1

17 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση10:06

Τσίπρας: Εάν δεν έχουμε βιώσιμη λύση η κυβέρνηση θα πει το «όχι» (Βίντεο)

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 10:06’
αρθρο-newpost

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες επεσήμαναν την ανάγκη για καταπολέμηση της λιτότητας αλλά και την ανάγκη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για μια πορεία στην Ευρώπη».

Σχετικά με τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Η επιμονή των θεσμών να προέλθουν τα χρήματα σώνει και καλά από περικοπές στις συντάξεις, αποτελεί μια ακατανόητη επιμονή και οφείλουμε πλέον, όχι σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες, αλλά σε συνεννόηση με τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης,να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις».
 
Και πρόσθεσε: «Αν η άλλη πλευρά επιμείνει σε αυτή την ακατανόητη απάιτηση, θα πρέπει και η ευρωπαϊκή ηγεσία να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό και παλεύει για μια λύση επωφελή για όλους». 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί προσφάτως και έχει εντολή για μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Θα κρίνουμε την όποια κατάληξη των διαπραγματευσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της όποιας λύσης προταθεί. Δεν έχουμε πρόθεση να καλέσουμε τον λαό να αποφανθεί αφού μίλησε στις 25 Γενάρη. Αν δεν περάσει η πρόταση από τη Βουλή, τότε η κυβέρνηση με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας θα πάρει την τελική απόφαση. Σε περίπτωση που δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό και βιώσιμη λύση η κυβέρνηση θα αναλάβει να πει το «όχι». Δεν πετάω την μπάλα στην εξέδρα ούτε αποποιούμαι ευθυνών. Αν πρόκειται για έντιμο συμβιβασμό τότε θα αναλάβουμε το κόστος της ευθύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια ειρηνική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. 

«Φιλία, χωρίς αμφιβολία σημαίνει ότι κανείς δεν κοιτάει τον άλλο αφ’ υψηλού και κανένας δεν επιχαίρει όταν βρίσκεται ο άλλος σε δύσκολη κατάσταση.  Ελπίδα να βρεθεί μια ειρηνική εξέλιξη θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς την Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε.Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που δημιουργήσαμε εμείς οι δύο ούτε οι άνθρωποι που είδα μέσα στα νοσοκομεία, από τα παιδιά και τους συνταξιούχους, περιμένουν ότι θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες πολιτικής μέσα στην ευρωζώνη». 

Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο δεν θα βγούμε από την κρίση όσο τα κοινωνικά συστήματα απειλούνται. Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν θα βγούμε από την κρίση όσο η ανεργία είναι υψηλή. Όποιος αγαπάει τους ανθρώπους γνωρίζει ότι είμαστε μέσα στην κρίση. Μόνο κυνικοί οι οποίοι σκέφτονται το δικό τους όφελος λένε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Και τίθεται το ερώτημα αν θα μπορέσουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα δίνει παράταση προγράμματος στην Ελλάδα και να υιοθευτηθεί ένα πρόγραμμα που θα δίνει ανάσα για τα επόμενα 3-4-5 χρόνια. 

Σχετικά με την λιτότητα στην Ελλάδα, «την κρίση πρέπει να επενδύσει κανείς καθώς η λιτότητα δεν είναι λύση», είπε ο κ. Φάιμαν. «Θα πρέπει να μην περικόπτουμε από τους φτωχούς. Δεν θα υπάρξει αναγέννηση αν κάποιος δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο γιατί δεν έχει ασφάλεια υγείας δεν είναι λύση. Πρέπει κανείς να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του. Έχει νόημα να μην περικοπούν οι πολύ μικρές συντάξεις. Εγώ κοιτώ τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και πρέπει ο συνταξιούχος να μπορεί να ζήσει. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για εναλλακτικές. Χρειάζεται ένα μεσπρόθεσμο πρόγραμμα για να βγει από την κρίση η Ελλάδα». 

Θέλουμε μια λύση που δεν την έχουμε ακόμα, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μέχρι τη Σύνοδο για να βρεθεί ένας κοινός δρόμος,  οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς και την Ελλάδα. Πρέπει όμως να θέλει κανείς ένα πολιτικό αποτέλεσμα και ξέρω ότι ο Γιούνκερ θέλει αποτέλεσμα. Και μπορώ να υποσχεθώ ότι θα σας υποστηρίξω και τους δύο πλήρως, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι όπιοιος έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από πολέμους, μίσος μέσα στην Ευρώπη, θα καταλάβει την ιστορία». 

Νωρίτερα, ο καγκελάριος είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από το πρωί δε έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στα παιδικά χωριά SOS στην Κυψέλη, στο Κοινωνικό Ιατρείο της Αθήνας και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 

 

 


σχετικα αρθρα