current views are: 2

18 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση08:18

«Βόμβα» Τσακαλώτου: Αν δεν έχουμε βιώσιμη συμφωνία, θα πάμε σε δημοψήφισμα για Grexit

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί από τους πολίτες ένα πιθανό Grexit ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4. 

Δημοσίευση 08:18’
αρθρο-newpost

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί από τους πολίτες ένα πιθανό Grexit ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4. 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασιστεί από τους πολίτες ένα πιθανό Grexit ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4. 

Σύμφωνα με το twitter του BBC, «αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποσπάσει ένα οικονομικά βιώσιμο σχέδιο, τότε η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τον ελληνικό λαό για πιθανό Grexit.

Ο κ. Τσακαλώτος προειδοποιώντας τους εταίρους: «Αν η Ελλάδα βγει (από το ευρώ), το ευρώ μπορεί να καταστραφεί».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζονται ανοιχτά για την πιθανότητα Grexit, με πιο πρόσφατους τον Δημ. Στρατούλη και τον Κώστα Χρυσόγονο. 

Συνέντευξη στη Liberation: «Να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε μια διαφορετικήξ συνταγή»

«Θα πρέπει να μας αφήσετε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», είναι ο τίτλος δισέλιδου αφιερώματος της γαλλικής «Liberation» που φιλοξενεί, επίσης, συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα διεθνή οικονομικά. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνει τον δρόμο του δημοψηφίσματος σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, τονίζει πάντω ς ότι η κυβέρνηση θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ. «Επιθυμούμε μια συμφωνία με ένα σωστό πρόγραμμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης (…) Εάν όμως η επιλογή θα είναι η συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ, ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του», δήλωσε.

Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο χρόνου ενός έτους με τη συμφωνία:

Θα πρέπει να μας δοθεί ένα έτος, με μια συμφωνία για το χρέος και ένα πρόγραμμα επενδύσεων. Να μας δοθεί ο χρόνος να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αγωνισθούμε κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση.

 

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί απέτυχε η συνάντηση με το Brussels Group στις 14-15 Ιουνίου, ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνει ότι η ελληνική αποστολή βρέθηκε απέναντι σε εκπροσώπους των θεσμών που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθούν.

Επιπλέον υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ήταν απροετοίμαστη. «Εμείς είχαμε πάει με μια σειρά προτάσεων για τον δημοσιονομικό τομέα. Βεβαίως, δεν συμφωνούμε με τους πιστωτές στις εκτιμήσεις για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2016» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ επέρριψε ευθύνες στους δανειστές για αδιαλλαξία και στατικότητα στη διαπραγμάτευση.

Θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τις απόψεις μας, οι συνομιλητές μας όμως δεν δείχνουν διατεθειμένοι για συναίνεση. Κάθε φορά επιμένουν για μείωση των συντάξεων, πράγμα εξωπραγματικό για μια χώρα που εδώ και πέντε χρόνια τις έχει σημαντικά μειώσει. Στην πραγματικότητα οι συνομιλητές μας δεν εξελίσσονται. Μας κάνουν μονίμως τις ίδιες προτάσεις. Μια διαπραγμάτευση όμως είναι “δούναι και λαβείν“.

Για την αγορά εργασίας και τα μέτρα που απορρίπτει η κυβέρνηση, αναφέρει:

Οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης για τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μας ζητούν να είμαστε πιο ευέλικτοι; Εντάξει, αλλά θα πρέπει να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή.

Οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα και να διαλέξουν : Μπορεί άραγε η Ευρώπη να αποδεχθεί μια κυβέρνηση της οποίας το πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με την κυριαρχούσα ιδεολογία; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε η Γαλλία και η Γερμανία, μια δεδομένη στιγμή θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους θα είναι : «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με την προϋπόθεση ότι θα υπακούετε στην ευρωπαϊκή ελίτ», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ως παράδειγμμα την ιδέα να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

«Θα μπορούσαμε έτσι να έχουμε μια πιο σταθερή κλιμάκωση των εξοφλήσεων, και ένα ελαφρύτερο ποσοστό, χωρίς να θέτουμε σε επιπρόσθετους κινδύνους τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εγώ σαν οικονομολόγος δεν βλέπω το λόγο που τους κάνει να αρνούνται την αλλαγή του καθεστώτος των ομολόγων. Ισως ο αληθινός λόγος να είναι πολιτικός. Είναι δύσπιστοι απέναντι σε μια κυβέρνηση με κοινωνικές προτεραιότητες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

 

 


σχετικα αρθρα