current views are: 2

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:29

Γιουνκέρ: Ο Τσίπρας δεν ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξα

Απογοητευμένος από τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το Spiegel. 

Δημοσίευση 12:29’
αρθρο-newpost

Απογοητευμένος από τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το Spiegel. 

Απογοητευμένος από τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το Spiegel

«Το μέτωπο ανάμεσα στις δανείστριες χώρες και την Ελλάδα έχει σκληρύνει, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών καλούνται να βρουν τον τρόπο για την επίλυση της κρίσης χρέους» επισημαίνει το δημοσίευμα. Τονίζει, μάλιστα, ότι στην Αθήνα οι προσπάθειες του επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής για την επίτευξη συμβιβασμού, έχουν πολλές φορές παρεξηγηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίζεται απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον καταλαβαίνω τον Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη που τού έχω δείξει, δεν έχει πάντα ανταπόδοση από την πλευρά του» αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό, τονίζοντας ότι «αντί να βρίζει, ο Τσίπρας θα πρέπει να πει στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή είχε προτείνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2020 ύψους 35 δισ. ευρώ».

«Αν ήμουν πρωθυπουργός της Ελλάδα, θα ήθελα να το πουλήσω αυτό ως επιτυχία» είπε ο Γιουνκέρ, αλλά όπως τόνισε «δεν ακούω κάτι τέτοιο».

Υπάρχει το ρητό που λέει ότι «κάποιος στην Ευρώπη μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο του. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Προειδοποίησα επανειλλημένως τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να ποντάρει στο ότι μπορώ να αποτρέψω μια αποτυχία των συνομιλιών, σε κάθε περίπτωση».

Ερωτώμενος για τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Γιουνκέρ διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ούτε μια φράση του γερμανού υπουργού Οικονομικών που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ:

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω του το παρελθόν και το μέλλον. Έτσι, όλοι – και ειδικά οι Έλληνες – θα έκαναν καλά να τον ακούνε προσεκτικά», εκτιμά και επαναλαμβάνει την αρχή «αλληλεγγύη έναντι σταθερότητας. Παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνω μια προσωρινή αδυναμία να συμμορφωθεί κανείς με τους κανόνες, δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου θα ανταμείβεται εκείνος που τους παραβιάζει. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες.


σχετικα αρθρα