current views are: 1

21 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση19:14

Ο Τσίπρας «παλεύει με τα θεριά» και τον εαυτό του

Προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά κατά βάθος αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και την ύστατη στιγμή, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εμφανίζεται σε στενούς και τακτικούς συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 

Δημοσίευση 19:14’
αρθρο-newpost

Προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά κατά βάθος αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και την ύστατη στιγμή, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εμφανίζεται σε στενούς και τακτικούς συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά κατά βάθος αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και την ύστατη στιγμή, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εμφανίζεται σε στενούς και τακτικούς συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο ίδιος δεν θέλει να σκέφτεται το αρνητικό σενάριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι προετοιμασμένοι στο επιτελείο του για όλα τα σενάρια. «Παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» λέει και σε μια στιγμή ειλικρίνειας ακούστηκε να λέει: «Παλεύουμε με θεριά».

Η επιλογή του να παραστεί στο Διεθνές Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου οικοδεσπότης ήταν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί για το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου να ήταν στρατηγικά σωστή, όμως για τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα τον συναντήσουν το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν ένα αρνητικό σήμα.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλά μηνύματα από την Αγ. Πετρούπολη, δείχνοντας ότι αισθάνεται πως έχει το δίκιο με το μέρος του, ενώ οι συνεργάτες του έδιναν έμφαση στην φράση του Πούτιν, ότι «όταν χρωστάς, το πρόβλημα δεν το έχει αυτός που χρωστάει, αλλά αυτοί στους οποίους χρωστάς».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μη καταβολή ενδεχομένως των δόσεων προς το ΔΝΤ. Αυτό το σενάριο έχει εξεταστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις πρώτες παρενέργειες από αυτή την εξέλιξη.

Όμως στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν πάνε με το κακό σενάριο, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι θα επέλθει συμβιβασμός. Μόνο που η ενεργοποίηση και πάλι του Γιάνη Βαρουφάκη στην πρώτη γραμμή και τα μηνύματα που στέλνονται προς τους πιστωτές, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μόνο θετικά δεν είναι.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμετράται, όχι απλά με τον εαυτό του και με τα πιστεύω του, αλλά με την ίδια την ιστορία, διότι μια αρνητική εξέλιξη για την χώρα θα φέρει τον ίδιο στο επίκεντρο και το όποιο…«ανάθεμα» θα πέσει πάνω του.

Στο πολύ βαθύ σύστημα του Μαξίμου υπάρχουν πρόσωπα που του έχουν πει ότι δεν πρέπει να προδώσει την ιστορία της Αριστεράς και να παραμείνει πιστός μέχρι το τέλος και να μην υποχωρήσει, δίνοντας με την άποψη αυτή μια μεσσιανική αντίληψη περί του τρόπου που πρέπει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πίεση για τον ίδιο είναι πολύ μεγάλη και όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο λένε ότι αυτή… του βγαίνει σε πολλές συζητήσεις και σε αρκετές στιγμές της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση σε λίγες ώρες θα φανεί εάν υπάρξει το κακό σενάριο που όλοι απεύχονται, κατά πόσο μπορεί να αντέξει μια αρνητική απόφαση και τι εξελίξεις θα φέρει.


σχετικα αρθρα