current views are: 1

22 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:54

Τα μηνύματα των ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα (Βίντεο και φωτό)

Οι αφίξεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Οι αφίξεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης, με τους ηγέτες να δίνουν το κλίμα για την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τη διαπραγμάτευση, ωστόσο, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία τα επόμενα 24ωρα.

(Ανάμεσα σε Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνο Ραχόι ο πρωθυπουργός)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «όλα τα χαρτιά πρέπει να είναι στο τραπέζι» και ότι σκοπός της συνάντησης δεν είναι να γίνει η επεξεργασία των τεχνικών λεπτομερειών αλλά να δοθεί ένα τέλος στο πολιτικό τζογάρισμα».

«Περιμένω ότι αυτή την εβδομάδα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Χρειάζεται μια συνολική συμφωνία. Θα χρειαστούμε και άλλες λίγες μέρες, αλλά πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν οι βάσεις γι’ αυτό και πρέπει να επιδείξουμε πνεύμα ευθύνης» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. «Δεν θα έχουμε επίσημη απόφαση απόψε το βράδυ, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε μία συμφωνία το συντομμότερο δυνατό» τόνισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προχώρησε σε μια σύντομη δήλωση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει βάση για αποφάσεις μετά το σημερινό Eurogroup» προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής θα έχει συμβουλευτικό ρόλο.

«Είμαι πιο αισιόδοξος γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι», δήλωσε o βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Όπως σημείωσε, η χρησιμότητα της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης είναι να δοθεί μια «ισχυρή ώθηση» έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας.

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

«Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Ρέντσι. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στο θέμα της οικονομίας, αλλά και στο «τί είδους κοινότητα θέλουμε για το μέλλον μας». «Έχουμε δεσμευθεί έτσι ώστε να φτάσουμε όλοι μαζί σε μία συμφωνία», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

 


σχετικα αρθρα