current views are: 1

24 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση04:10

Πανελλαδικές 2015: Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις – Μεγάλη μείωση των αριστούχων

Μεγάλη μείωση των αριστούχων, αλλά και σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Μεγάλη μείωση των αριστούχων, αλλά και σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Μεγάλη μείωση των αριστούχων, αλλά και σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αριστούχοι με βαθμολογίες από 18 έως 20 έπεσαν στο 1% από το 5% που είχε καταγραφεί πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (0-10).

Πιο συγκεκριμένα, 162 υποψήφιοι (σε ποσοστό 0,51) έγραψαν μεταξύ 19-20 στη Θεωρητική Κατεύθυνση, μόλις 223 στη Θετική σε όλα τα μαθήματα, 13 στην Τεχνολογική (Τεχνολογίας και Παραγωγής) και 183 στην Τεχνολογική και τον τομέα (Πληροφορικής Υπηρεσιών).

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, αναμένται να παρατηρηθεί σημαντική πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Μάλιστα, θεαματική αναμένεται να είναι η πτώση των βάσεων σε τμήματα της επαρχίας που έχουν ομοειδή τους τμήματα στα αστικά κέντρα,  αφού φέτος οι «μετακινήσεις» δεν ευνοούνται, λόγω του «ψαλιδιού» στις μετεγγραφές. 

«Βουτιά» σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Στο 1ο πεδίο, η κακή απόδοση στα δύο από τα τέσσερα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των βάσεων σε σχολές, όπως οι Νομικές, κάποιες Παιδαγωγικές και προσχολικής ηλικίας. Την ίδια ώρα, σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά στη Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παρατηρηθεί μικρότερη πτώση, σε σχέση με τη Νομική Κομοτηνής.

Παράλληλα, με την αύξηση των θέσεων στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη κατά σειρά στο Πανεπιστήμιο Αιγίου, μετά στο τμήμα της Κρήτης και η πιο μικρή θα είναι στο Πάντειο. 

Όσον αφορά στο 2ο και το 4ο πεδίο, οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής αρκετών περιζήτητων σχολών, όπως στα πολυτεχνικά τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρόλο που οι θέσεις έχουν μειωθεί.

Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές, μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

Στο 3ο Πεδίο θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των βάσεων για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Πεδίου. Η πτώση θα είναι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.

Αναφορικά με τις βάσεις στις Ιατρικές, τις Κτηνιατρικές Σχολές, τις Φαρμακευτικές  και τις Οδοντιατρικές Σχολές, οι βάσεις φαίνεται να υποχωρούν, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η εικόνα στα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Στο 5ο πεδίο φαίνεται πως θα είναι το μοναδικό που οι βάσεις θα διατηρηθούν στα επίπεδα του 2014.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαία γράμματα και ελληνικούς χαρακτήρες.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι έως την Τρίτη 7 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.


σχετικα αρθρα