current views are: 6

25 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση18:00

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το λαθρεμπόριο στα σύνορα με τη Βουλγαρία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα σύνορα με τη Βουλγαρία, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 18:00’
αρθρο-newpost

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα σύνορα με τη Βουλγαρία, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα σύνορα με τη Βουλγαρία, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Τα τελευταία χρόνια διαρκές είναι το πρόβλημα του λαθρεμπορίου προϊόντων όπως ξύλα, πέλλετ, ξυλόσομπες, αλλά και τσιμέντα, κουφώματα αλουμινίου, άλευρα, λιπάσματα κ.λπ., στα σύνορα με την Βουλγαρία. Από 1-1-2007 που καταργήθηκαν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου, το λαθρεμπόριο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αποτέλεσμα των ανύπαρκτων ελέγχων στα σύνορα, αλλά και των μηδενικών σχεδόν διασταυρώσεων στη διακίνηση.

Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων που πλήττονται από το λαθρεμπόριο, για διακίνηση προϊόντων στο πλαίσιο ενδοκοινοτικών συναλλαγών με εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ή/και χωρίς καθόλου φορολογικά στοιχεία αλλά και παραστατικά ποιότητας. Τα συνοδευτικά παραστατικά – όταν υπάρχουν – μετά την παράδοση των εμπορευμάτων καταστρέφονται και από τις δύο πλευρές.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία – που τόσο τα έχει ανάγκη η χώρα – αλλά και τη δημιουργία επιπλέον προβλημάτων στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Κλάδοι όπως οι επιχειρήσεις βιομάζας, κατασκευής συστημάτων θέρμανσης, τσιμέντου, κουφωμάτων αλουμινίου, λιπασμάτων κ.λπ. πλήττονται ανεπανόρθωτα, αφού μειώνονται δραματικά τα έσοδά τους. Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση αυτή ξεπερνά το 60%. Αυτό φυσικά έχει άμεσες επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επιχειρήσεων βιομάζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Συλλόγου Βιομάζας, περισσότεροι από 55.000 τόνοι πέλετ και 200.000 τόνοι καυσόξυλων έχουν εισήλθαν το 2014 στη χώρα μας με εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει ο σύνδεσμος στις ελεγκτικές Αρχές, οι οδηγοί των οχημάτων έχουν μαζί τους πλαστά παραστατικά με ψευδή στοιχεία ΑΦΜ και τυχαία ονόματα παραληπτών, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφουν. Στα τελωνεία – λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.- οι έλεγχοι έχουν καταργηθεί και ζητείται μόνο το διαβατήριο των οδηγών. Παράλληλα, ο τελικός καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για νόμιμο παραστατικό αγοράς του καυσίμου με αποτέλεσμα να ενισχύει όλο το σύστημα φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίας.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των κουφωμάτων αλουμινίου, ο οποίος πλήττεται πέραν της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και από τη λαθραία διακίνηση προϊόντων. Αποτέλεσμα η πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα κατά 80% η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του 50% των μονάδων αλουμινοκατασκευών και των 4 μεγάλων εργοστασίων διέλασης στην περιοχή.

Το θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατήργησε ουσιαστικά τον ελεγκτικό ρόλο του ΣΔΟΕ, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού στις εφορίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εντατικοποίηση των ελέγχων και πάταξη του λαθρεμπορίου. Παράλληλα έχει ατονίσει πλήρως ο προληπτικός έλεγχος με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη δράση των λαθρεμπόρων. Έτσι καλείτε η σημερινή κυβέρνηση, της οποίας το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την πάταξη του λαθρεμπορίου, να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να καταστεί δυνατό.
Τέλος, πρόσφατα υπογράφτηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας για την ίδρυση και λειτουργία «Κοινού Κέντρου Επαφής», καθώς και για την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με στόχο την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

Με δεδομένο ότι:

Είναι άμεση η ανάγκη πάταξης του φαινομένου, αφού κάθε ημέρα που περνά χάνονται πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία, επιχειρήσεις κλείνουν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, θέσεις εργασίας χάνονται.

Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται: α) στα τελωνεία, όπου κανείς δεν γνωρίζει τι προϊόντα περνούν από εκεί και αν γίνεται έλεγχος σ’ αυτά και β) στη διακίνηση, όπου πρακτικά δεν γίνεται καθόλου έλεγχος.

Ο έλεγχος που θα γίνεται πρέπει να είναι συνεπής, ουσιαστικός και πλήρης, με άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των εγγράφων. 

Είναι αναγκαία η άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που ήδη υπάρχει κατά της λαθρεμπορίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών για τους λαθρεμπόρους.

Είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Eρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα εξετάζουν τα Υπουργεία να πάρουν, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο προϊόντων στα σύνορα με τη Βουλγαρία;
Θα ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με μέσα και προσωπικό ώστε οι έλεγχοι να αυξηθούν και να είναι αποτελεσματικοί και άμεσοι, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τη διακίνηση;
Εξετάζεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την αυστηροποίηση των ποινών για λαθρεμπορία;
Ποιες ακριβώς δράσεις κατά του λαθρεμπορίου περιλαμβάνει η πρόσφατη τριμερής συμφωνία που υπεγράφη με τη Βουλγαρία και την Τουρκία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης 

Αμμανατίδου Ευαγγελία (Λίτσα)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Δημητριάδης Δημήτριος

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζάννας Ζήσης

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Ιωαννίδης Ηλίας

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

ΚαΙσάς Γεώργιος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Κουρεμπές Θεοφάνης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυρίτση Αγλαΐα

Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος

Λάππας Σπύρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μητρόπουλος Αλέξης

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτριος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σμίας Χρήστος

Σταθάς Ιωάννης

Συρίγος Αντώνιος

Τεκτονίδου Κυριακή (Βούλα)

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τσίρκας Βασίλειος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ψαρρέα Ελένη

 

 

 


σχετικα αρθρα