ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκαριστικοί διάλογοι στη Σύνοδο - Η απάντηση Τσίπρα στο «Game Over» του Τουσκ

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2015, 21:44 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2015, 07:25
Σοκαριστικοί διάλογοι στη Σύνοδο - Η απάντηση Τσίπρα στο «Game Over» του Τουσκ
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληροί διάλογοι διημείφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκληροί διάλογοι διημείφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ φέρεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να είπε στον κ. Τσίπρα «The Game is Over» με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά πως «η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ, ανέργους και τρία εκατ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι». 

Ο κ. Τσίπρας του τόνισε επίσης «να μην υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός, όταν αισθανθεί ταπεινωμένος». «Έχω καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις δυστυχώς των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ», φέρεται να είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

«Είμαι αποφασιμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποίηση ταμείων». Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους τους ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

Επιπλέον, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως  κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη συνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή  έκφραση.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην ευρωπαϊκή ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Τέλος, ερωτηθείς ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού μετέφερε πως μέσα στη Σύνοδο υπήρχαν σκληρές φωνές αλλά και πιο ήπιες.