current views are: 2

27 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:56

Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου αποφάσισε η Βουλή με 178 «ναι»

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα «Ναι ή όχι στη συμφωνία» αποφάσισε η Βουλή με 178 ναι, 120 όχι, 0 παρών και 2 απόντες βουλευτές. 

Δημοσίευση 07:56’
αρθρο-newpost

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα «Ναι ή όχι στη συμφωνία» αποφάσισε η Βουλή με 178 ναι, 120 όχι, 0 παρών και 2 απόντες βουλευτές. 

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα «Ναι ή όχι στη συμφωνία» αποφάσισε η Βουλή με 178 ναι, 120 όχι, 0 παρών και 2 απόντες βουλευτές. Η κυβερνητική πλειοψηφία στήριξε την πρόταση του πρωθυπουργύ και του υπουργικού συμβουλίου, για ένα ισχυρό όχι στη συμφωνια των θεσμών, και το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1975. Η Πρόεδρος της Βουλής θα γίνει δεκτή σε λίγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί η απόφαση της Βουλής και να προχωρήσει η διαδικασία, όπως προβλέπεται. 

Για ιστορικό διακύβευμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους δανειστές και κυρίως το Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει είτε το θέλουν είτε όχι, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δν θα ζητησει την άδεια ούτε από τον Σόιμπλε ούτε από τον Ντάισελμπλουμ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης τόνισε στην ομιλία του ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα αποτελεί αυτοκτονία για τη χώρα, κατηγορώντας τα στελέχη της κυβέρνησης ως πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο, που «σέρνουν τη χώρα εκτός ευρώ».

Ένταση ΝΔ-Κωνσταντοπούλου και προσωρινή αποχώρηση

Την ώρα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης επικράτησε ένταση, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αντέδρασαν στο γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου προήδρευε, ενώ ο Κανονισμός της Βουλής απαγορεύει, αν προηγουμένως έχει μιλήσει στο Σώμα ως βουλευτής. Η πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε, είπε ότι πράγματι ο Κανονισμός προβλέπει τα παραπάνω, ωστόσο επέλεξε να είναι στην έδρα για να τιμήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποφάσισε, μάλιστα, να κατέβει από την έδρα και ζήτησε νέα διακοπή για 5 λεπτά προκειμένου να επιστρέψει η ΝΔ.

Έκκληση στον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στην αίθουσα και να ολοκληρώσει την ομιλία του απηύθυνε ο Πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο..

«Η ιστορική ευθύνη σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και σε μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, απαιτεί από όλους μας νηφαλιότητα και ευθύνη για να διαξαχθεί μία διαδικασία στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού. Θα σας παρακαλούσα – ξέρω πως υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία- να διακόψετε για δέκα λεπτά και στο διάστημα αυτό, παρακαλώ τον κ. Σαμαρά να επανέλθει στην αίθουσα και να ολοκληρώσει την ομιλία του» είπε στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός.

Μετά την απόφαση της Προέδρου της Βουλής να δώσει τη θέση της στον αντιπρόεδρο, Αλέξη Μητρόπουλο, ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στην αίθουσα για την ομιλία του. 

Θυελλώδης συνεδρίαση 

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με την πρόταση των δανειστών. Πανικός επικράτησε στην αίθουσα, κατά την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη,  ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «κομματικοί υπάλληλοι», που «δεν έχουν ζήσει ποτέ από την εργασία τους» και που «πλήρωνε το κράτος». Η κυβερνητική πλειοψηφία αντέδρασε έντονα στην επίθεση του προέδρου του Ποταμιού. 

«Με ανιδιοτέλεια και με αίμα έχουν υπηρετήσει μέσα στο χρόνο, έχουν αρχές και αξίες και όχι αφεντικά και νταβατζήδες» του απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιστρέφοντας στην έδρα. «Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει εδώ μέσα. Και κυρίως έχει σημασία τι λέει και ποιος το λέει» τόνισε. Για σόου και προβοκάρισμα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης. 

Λίγη ώρα πριν, οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για τη Πρόεδρο της Βουλής και την ένταση που υπήρξε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Να εξηγήσετε στον υπουργό των Οικονομικών σας γι’ αυτά που είπε έξω από το Eurogroup και να πάτε να εγκαλέσετε εκείνον αν δεν ήξερε τι έλεγε. Μην το ξανακάνετε να εγκαλέσετε εμένα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. 
 
Η κυρία Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Κουτσούμπα «να έχει το θάρρος να προτείνει στον λαό να πει «Όχι» όπως κάνει η κυβέρνηση».

Βενιζέλος: Αυτοκτονική επιλογή το δημοψήφισμα

Την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το έχω ξαναδεί προσωπικά όλο αυτό. Είναι η εμπειρία της πρότασης για δημοψήφισμα του 2011! Στις Κάννες η θέση των εταίρων δεν ήταν να μη γίνει δημοψήφισμα αλλά να γίνει πάνω στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Λαφαζάνης: « Το όχι θα δώσει στη χώρα μας προοπτική»

«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά νομίσματα όχι μόνο ένα! Οι χώρες εκτός ευρώ δεν είναι κατεστραμμένες και δεν έχουν πέσει στον γκρεμό», είπε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι επιλογή η έξοδος από το ευρώ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παραμονή στο νόμισμα θα πρέπει να κοστίσει την εξόντωση της χώρας».

Πλάνο αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο για το λαό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το ερώτημα στην πρόταση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα δεν είναι σαφές, εύληπτο και κατανοητό, καθώς τα δύο τεχνικά κείμενα για τα οποία θα κληθούν οι πολίτες να πάρουν θέση δεν είναι αυτή η περίπτωση, επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Ένταση και αντεγκλήσεις

Η συνεδρίαση άρχισε με την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση,  ο οποίος είναι και ο εισηγητής της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα. «Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι ουδέτερη. Ζητάμε προφανώς την καταψήφιση της πρότασης των θεσμών που μας τέθηκε ως τελεσίγραφο» τόνισε ο κ. Βούτσης, καλώντας τον ελληνική λαό να πει «όχι» στη συμφωνία που θέλουν οι θεσμοί. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει από τον λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, σε σχέση με την αποδοχή ή απόρριψη του ντοκουμέντου που κλήθηκε να αποδεχτεί η κυβέρνηση στο σημερινό, κιόλας, Eurogroup.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «πολλαπλούς εκβιασμούς που ασκούνται στη χώρα μας που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι». «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε σχέδιο που συνεχίζει τη λιτότητα και δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος» υπογράμμισε.

«Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για δημοψήφισμα συνιστά συνταγματική εκτροπή« δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλοςστη συζήτηση για το δημοψήφισμα.

Όπως ανέφερε: «Απαγορεύεται η διεξαγωγή νομοθετικού δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι ένα δημοψήφισμα θα φέρει την πτώχευση της χώρας. Τώρα παίρνει την πιο επικίνδυνη ζαριά».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είπε πως η ομιλία του κ. Βενιζέλου δίνει την εντύπωση της υπεκφυγής απέναντι στο μείζον θέμα της αξίωσης των πιστωτών. Πρόσθεσε ακόμα, ότι η πρόταση δεν στέκει και πως δεν πρόκειται για ένα απλό δημοσιονοικό ζήτημα, αλλά για μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του συνόλου της κοινωνίας. «Η πρόταση υπακούει στο κρίσιμο εθνικό θέμα!», είπε και επιτέθηκε στον κ. Βενιζέλο λέγοντας, πως ο «υπότροπος δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πραξικόπημα». Ο κ. Φίλης τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην έκφραση της λαϊκής βούλησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Κατρούγκαλος που κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως έχει «αλλεργία» στην Συνταγματική αρχή.  

Από την πλευρά της ΝΔ ο Θόδωρος Φορτσάκης, υπερθεμάτισε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι για το κόμμα του το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας είναι σαφές. Χαρακτηρίσει δε βαρύτατο συνταγματικό ατόπημα την επιλογή του πρωθυπουργού, λέγοντας με τον τρόπο αυτό καλεί τον ελληνικό λαό να ψηφίσει για να βγει η χώρα από την ΕΕ.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη για λογαριασμό του Ποταμιού πρότεινε να μην αποφανθεί η Βουλή για το κατά πόσο είναι ή δεν είναι αντισυνταγματική η πρόταση του δημοψηφίσματος και να αφεθεί στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο σε εκείνο το σημείο παρενέβη η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντοπούλου, που ξεκαθάρισε πως η Βουλή είναι το αρμόδιο Σώμα για να αποφανθεί επί τους θέματος.

«Για να μην σέρνεται ο υπαινιγμός ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη διαδικασία Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμικά ενήμερος και συνεργάζεται θεσμικά μαζί μου για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που έχουν εκκινηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως σε διαφορετική κατεύθυνση, απ’ όλους τους άλλους ομιλητές, κινήθηκε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, λέγοντας πως ο λαός θα πρέπει να αποφανθεί μεταξύ της καρμανιόλας των Θεσμών και της λαιμητόμου της κυβέρνησης, ενώ διάβασε την πρόταση της Κ.Ο. του κόμματός του για διπλό όχι και αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος ο Νίκος Νικολόπουλος εκπροσωπώντας του ΑΝΕΛ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί στο κρίσιμο ζήτημα, ενώ σημείωσε ότι δεν τίθεται ερώτημα για τη παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα στο Live Blogging

 


σχετικα αρθρα