current views are: 2

27 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:48

Ακυρώνεται η χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα – Έβγαλαν τον Βαρουφάκη από το Εurogroup

Οι παριστάμενοι είπαν στον κ. Βαρουφάκη να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, ώστε να συνεχίσουν μόνοι τους και να συνομιλήσουν για το plan B.

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

Οι παριστάμενοι είπαν στον κ. Βαρουφάκη να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, ώστε να συνεχίσουν μόνοι τους και να συνομιλήσουν για το plan B.

Tο Εurogroup, με σημερινή δήλωσή του, ανακοινώνει ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει με λύπη του, ότι η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει «μονομερώς» τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν οι Θεσμοί, ανακοινώσε ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα.

Αυτή την ώρα το Eurogroup βαίνει προς διακοπή.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορούσε να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών για τρεις λόγους. Το πακέτο ήταν βαθιά υφεσιακό και μετατόπιζε τα βάρη από τους δυνατούς στους αδύναμους, δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup,  αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Έβγαλαν τον Βαρουφάκη από το Eurogroup

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα διεκόπη η δραματική συνεδρίαση του Eurogroup. Οι παριστάμενοι είπαν στον κ. Βαρουφάκη να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, ώστε να συνεχίσουν μόνοι τους και να συνομιλήσουν για το plan B.

Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ  Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τους ομολόγους του παράταση ενός μήνα μετά το δημοψήφισμα.

«Την ώρα που ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα οι θεσμοί διαπραγματευόντουσαν ένα νέο βελτιωμένο κείμενο με υποχωρήσεις προς τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της», σημειώνουν πηγές του Eurogroup.

To ανακοινωθέν του Eurogroup:

Από την 20η Φεβρουαρίου 2015 η συμφωνία του Eurogroup για την επέκταση του παρόντος οικονομικού διακανονισμού βοήθειας, εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, έλαβαν χώρα για την επίτευξη πετυχημένης ολοκλήρωσης της επανεξέτασης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του εκτάκτου της κατάστασης, οι θεσμοί υπέβαλαν μία συνεκτική πρόταση με πολιτικούς όρους, κάνοντας χρήση της ευελιξίας μέσα στην παρούσα διευθέτηση. 

Ατυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, η πρόταση αυτή απερρίφθη από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν μονομερώς τις διαπραγματεύσεις επί του προγράμματος αργά στις 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορες και την υποστήριξη που έδωσε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup είναι ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον ελληνικό λαό διαμέσου ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που προσανατολίζεται στην ανάπτυξη. 

Το Eurogrou θα σεβαστεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει ένα δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή, 5 Ιουλίου, ημερομηνία μετά τη λήξη του προγράμματος. Η παρούσα συμφωνία με την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου καθώς και όλες οι οικονομικές διευθετήσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης των κερδών από τα SMP και τα ANFA. 

Οι αρχές της ευρωζώνης εμφανίζονται έτοιμες να κάνουν ότι χρειαστεί για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. 

Σκληρές δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, o γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι «δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν σκληρός στις δηλώσεις του και έκανε λόγο για αρνητική έκπληξη.

«Πρόκειται για μια θλιβερή απόφαση με την Ελλάδα να κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα μιλήσουμε τώρα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και θα δούμε αν όλα αυτά ευσταθούν. Τότε θα συζητήσουμε και τις συνέπειες». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο μαλτέζος υπουργός Οικονομικών,  Εντουαρντ Σκικλούνα, που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό από την ελληνική κυβέρνηση ενώ πρόσθεσε πως η παράταση του προγράμματος είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

Τo Εurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ακόμα εφικτή δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.


σχετικα αρθρα