current views are: 6

28 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:17

Γιουνκέρ: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών – Ποιες διαφορές περιλαμβάνει

Tα πρακτικά της πρότασης των Θεσμών δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Δημοσίευση 14:17’
αρθρο-newpost

Tα πρακτικά της πρότασης των Θεσμών δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Τα πρακτικά της πρότασης των Θεσμών έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κ. Γιουνκέρ, προχωράει στη δημοσιοποίηση των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ και των εταίρων για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών.

Η πρόταση των θεσμών που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν

Οι διαφορές σε σχέση με την τελευταία πρόταση των θεσμών είναι πολύ μικρές. Συγκεκριμένα υπάρχει μόνο η υποχώρηση για το ΦΠΑ των ξενοδοχείων, αφού οι εταίροι το αφήνουν στο 13% (αντί 23%).

Κατά τα άλλα, διατηρούνται οι απαιτήσεις για το ΕΚΑΣ, για τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης (σ.σ είναι ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά). Παραμένει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) όπως και του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.

Ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιουνκέρ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βρυξέλλες, 28 Ιούνιος 2015

Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Ο κ. Γιουνκέρ, πάντως, αύριο Δευτέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

 


σχετικα αρθρα