current views are: 2

29 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:30

Γερμανικός τύπος: «Μαύρη Δευτέρα» και φόβοι για κραχ για την ευρωπαϊκή οικονομία (upd)

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι γερμανικές εφημερίδες την κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πανικό και μαύρη Δευτέρα.

Δημοσίευση 07:30’
αρθρο-newpost

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι γερμανικές εφημερίδες την κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πανικό και μαύρη Δευτέρα.

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι γερμανικές εφημερίδες την κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πανικό και μαύρη Δευτέρα.

Ως μια «Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης περιγράφει την σημερινή ημέρα η Bild, ενώ τονίζει ότι υπάρχουν επιδράσεις και στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ήδη έχει καταγραφεί μεγάλη πτώση. 

‘Οπως τονίζει η εφημερίδα υπάρχει φόβος για κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μιλά για συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς στην Φρανκφούρτη.

Σε άλλο δημοσίευμα της, η Bild αναφερεται στον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι ρίχνει και πάλι τις ευθύνες στους άλλους, ενώ η εφημερίδα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ από την κατάσταση με τις ουρές στα ΑΤΜ. 

Για τις επιδράσεις της ελληνικής τραπεζικής κρίσης στην γερμανική οικονομία κάνει λόγο η Handelsblatt, καθώς αναφέρει ότι ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε την Δευτέρα το πρωί κατά τέσσερα τα εκατό, ενώ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η αντίδραση της αγορας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές απωλειες στην Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

‘Οπως υπογράμμισε στελεχος της εταιρείας Sentix, «όσοι γνωρίζουν για το Grexit, δεν αναμένουν καμία αλλαγή στο τελευταίο λεπτό. Για αυτούς τους επενδυτες, ο δρομος για το Grexit είναι χωρίς επιστροφή. Αντίθετα, υπάρχουν και άλλοι επενδυτές που υπολογίζουν μια μεταστροφή έστω και την τελευταία στιγμή.

Στην πτώση του DAX αναφέρεται και η FAZ, η οποία τονίζει,όμως, ότι παρά το γεγονός της πτώσης των γερμανικών μετοχών, το ευρώ ήδη επανακάμπτει. 
«Θα υπάρξουν απώλειες, αλλά όχι συντριβή» αναφέρουν οικονομολόγοι στην εφημερίδα. 

«Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα βυθίζει τις αγορές κεφαλαίων σε αναταραχή» τονίζει η die Welt, η οποία τονίζει οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημειώνουν σημαντικές απώλειες, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αγορά είναι έκπληκτη με την ανακοίνωση ότι οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα είναι κλειστά. 

LIVE -Η εικόνα των αγορών 

Τα δεδομένα παρέχονται με τουλάχιστον 15λεπτη καθυστέρηση από το analitis.gr

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι αγορές μετά τις εξελίξεις και τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα

Απώλειες ρεκόρ οκταμήνου υπό τον φόβο του δημοψηφίσματος, του αποτελέσματος και των επιπτώσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2,8%, στις 385 μονάδες ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και τη Λισαβόνα με τους δείκτες CAC 40, DAX, FTSE MIB και PSI 20 αντίστοιχα να σημειώνουν απώλειες άνω του 4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές. 

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι ασιατικές αγορές με τις μετοχές του MSCI, εκτός Ιαπωνίας, να χάνουν 3% και να βρίσκονται πλέον σε χαμηλά 5 μηνών. 

Ισχυρές ήταν από χθες και οι πιέσεις για το ευρώ το οποίο άρχισε να ανεβαίνει έναντι του δολαρίου από το μεσημέρι και μετά. 

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 7%, με τις απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων να φτάνουν το 25%, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008, αλλά και να προχωρήσει στο τέταρτο πακέτο χαλάρωσης από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 5,62% ενώ ο δείκτης Senzen υποχωρεί άνω του 7%.

Την ίδια ώρα πιέσεις δέχονται τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους. Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.

Όπως έγινε γνωστό το ελληνικό χρηματιστήριο θα μείνει κλειστό μέχρι την επόμενη Τρίτη. 


σχετικα αρθρα