current views are: 2

29 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:18

Ολάντ: Με το δημοψήφισμα θα μάθουμε αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ ή να εξέλθουν

Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θα συνεχιστούν εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Δημοσίευση 09:18’
αρθρο-newpost

Την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θα συνεχιστούν εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

«Tο διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι θεμελιώδες. Πρόκειται να μάθουμε έαν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ ή θα πάρουν το ρίσκο να εξέλθουν», προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Θα εξαρτηθεί από την απάντηση των ελλήνων στο προταθεν δημοψήφισμα» τόνισε. 

L’enjeu, il sera fondamental, c’est de savoir si les Grecs veulent rester dans la zone euro, ou s’ils prennent le risque d’en sortir. 

Ο γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι η απάντηση των ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα της Κυριακής, «δεν είναι ναι ή όχι σε ένα κείμενο, αλλά είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Παράλληλα, εξέφρασε την λύπη του για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Η Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα συνολικό και βιώσιμο των ευρωπαϊκών θεσμών του ΔΝΤ και κυρίως του συνόλου των χωρών της Ευρωζώνης. Λυπάμαι γι’ αυτήν την επιλογή, γιατί ήμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία», υπογράμμισε ο Ολάντ και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει εκ νέου στις διαπραγματεύσεις. 

Ο κ. Ολάντ είπε ότι «είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να πει αυτό που θέλει για το μέλλον του, τόνισε ωστόσο ότι αυτό που διακυβεύεται είναι εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή εάν διακινδυνεύουν για μια έξοδο από αυτή». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να συνεχιστούν, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «η πρόκληση είναι θεμελιώδους σημασίας, εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη». 

Τέλος, ανέφερε ότι η Γαλλία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι πάντα διαθέσιμη να ξαναρχίσει το διάλογο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει εκ νέου στις διαπραγματεύσεις, αύριο κιόλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει βούληση για κοινή λύση. 

 


σχετικα αρθρα