current views are: 2

29 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση10:48

Γιουνκέρ: Έλληνες, ψηφίστε «ναι» – «Όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη

Στο πλευρό του ελληνικού λαού δήλωσε ότι είναι  ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, αλλά απέναντι στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Δημοσίευση 10:48’
αρθρο-newpost

Στο πλευρό του ελληνικού λαού δήλωσε ότι είναι  ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, αλλά απέναντι στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλευρό του ελληνικού λαού δήλωσε ότι είναι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, αλλά απέναντι στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. 

Όπως είπε είναι δίπλα στους Έλληνες, θέλει η ευρωπαϊκή οικογένεια να μείνει ενωμένη ενώ κάλεσε του Έλληνες να ψηφίσουν “ναι”, που σημαίνει ότι θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη. 

«Η προοπτική μου είναι να παραμείνουμε 19 στο ευρωνόμισμα και να γίνουμε περισσότεροι. 

Αυτή η Ευρώπη της συμφιλίωσης έχει γίνει ο σκοπός της ζωής μου. Μια Ευρώπη που θα είναι ο τόπος της σύγκλισης και όχι ο τόπος της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Χρειάζεται διάλογος με αρετή και σεβασμό. Στην Ευρώπη υπάρχουν 19 Δημοκρατίες και όχι 18 απέναντι στη 1 και 1 απέναντι στις 18. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ με μπλόφες. Είτε κερδίζουμε όλοι είτε χάνουμε όλοι. Είμαι βαθιά λυπημένος με το θέμα που έδειξε η Ευρώπη το περασμένο Σάββατο. Η ευρωπαϊκή συνείδηση δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Οι λαϊκισμοί πήραν το πάνω χέρι», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

«Αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν λήφθησαν υπόψη οι προσπάθειές μας», συμπλήρωσε. 

«Ακούγοντας για εκβιασμούς και τελεσίγραφα από πού και ως πού; Αυτές οι παρεξηγήσεις και φράσεις και προτάσει που οδηγούν τη φαντασία πολύ μακριά. Την Παρασκευή ακόμα μετά μήνες συζητήσεων είμαστα αποφασισμένοι και υπομονετικοί για άλλη μια συζήτηση για συμφωνία. Αυτό το κλίμα έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και η εισήγηση υπέρ του όχι», είπε. 

Ξέρετε καλά ότι ο ελληνικός λαός είναι στην καρδιά μου. Προσπάθησα τα τελευταία χρόνια να σταθώ στο πλευρό του. Πρέπει να δίνουμε προσοχή στην κοινωνική διάσταση των συζητήσεων. Για μένα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ποτέ δεν ήταν ο στόχος μου. Αλλά δεν μπορώ να σταθώ μόνος μου απέναντι στους υπόλοιπους

«Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο από πλευράς μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «έχουμε φτάσει πολύ μακριά για να βρούμε δίκαια κοινωνικά μέτρα που να συμβαδίζουν με τη δημοσιονομική προσαρμογή». 

«Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο ούτε περικοπές μισθών αλλά δίκαιο και κοινωνικά ορθό αυτό το πακέτο», είπε και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για ένα πακέτο λιτότητας γιατί προτείνει έναν δρόμο μπρος τα εμπρός και χαμηλώνει τους προηγούμενους δημοσιονομικούς στόχους». 

«Για τον ιδιωτικό τομέα συμφωνήσαμε να υπάρξει διάλογος με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το διεθνές γραφείο Εργασίας (ILO)», είπε ο κ. Γιουνκέρ.

«Είναι ένα απαιτητικό πακέτο, αλλά δίκαιο, ζητούνται από την Ελλάδα 12 δισ. λιγότερα», τόνισε. 

Ο κ. Γιουνκέρ περιέγραψε αναλυτικά την πρόταση των εταίρων σε όλους τους τομείς, εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογικό. 

«Δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Είπαμε στον Τσίπρα ότι το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει για το χρέος», πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ

«Δεν χρειάζεται να κάνω νέες προτάσεις σήμερα», είπε ο κ. Γιουνκέρ ενώ πρόσθεσε πως «δεν καταθέσαμε ποτέ τελική πρόταση». 

«Έχουμε έτοιμο πακέτο 35 δισ. για την ανάπτυξη στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες έφυγαν από τη διαπραγμάτευση τη χειρότερη στιγμή». 

«Θα ζητούσα από τους Έλληνες να ψηφίσουν “Ναι”, ανεξάρτητα από τη διατύπωση του ερωτήματος. Η διατύπωση μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ.


σχετικα αρθρα