current views are: 2

29 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση13:15

Μέρκελ: Αύριο τα μεσάνυχτα εκπνέει το πρόγραμμα της Ελλάδας – Γκάμπριελ: Δημοψήφισμα για ευρώ ή δραχμή

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση για την επανέρξη των συζητήσεων απέστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα εκπνέει την Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα. «Δεν θα εχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε» είπε, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι. 

Δημοσίευση 13:15’
αρθρο-newpost

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση για την επανέρξη των συζητήσεων απέστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα εκπνέει την Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα. «Δεν θα εχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε» είπε, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι. 

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση για την επανέρξη των συζητήσεων απέστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα εκπνέει την Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα. «Δεν θα εχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε» είπε, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι. Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, διαψεύδοντας πληροφορίες που ήθελαν να συνεδριάζουν οι ηγέτες της Ευρώπης την Τετάρτη.

«Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρόθεσε, επίσης, ότι έχει καταστήσει σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, όπως είπε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αποφασίσαμε ότι δεν θα επιμηκυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι ξαναβρισκόμαστε στο εξής: Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη. Η ΕΕ έχει αρχές και δημιουργήσαμε κοινό νόμισμα και είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. 

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, ωστόσο σημείωσε ότι «είναι δικαίωμα και των άλλων 18 κρατών της ευρωζώνης να σκεφτούμε τη δική μας κίνηση για να προστατευθούμε».   

«Η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ακόμη.

Παράλληλα, κατηγόρησε για απροθυμία να δυνεχίσει τη διαπραγμάτευση και να δεχθεί τη «μεγαλόθυμη πρόταση των θεσμών»:

Δεν υπήρξε διάθεση εκ μέρους της Ελλάδας γι’ αυτό διέκοψαν τις συζητήσεις και προκήρυξαν δημοψήφισμα. Οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να υπάρξει από την Ελλάδα. 

Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό. Κανείς δεν θα πάρει το 100%. Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. 

«Η Ελλάδα ήθελε να πάρει τα κονδύλια, χωρίς να δώσει κάτι. Δεν μπορούσαμε να δώσουμε νέα χρήματα στην Ελλάδα με λευκή επιταγή» τόνισε από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπιελ, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε έναν άλλο δρόμο.

«Δώσαμε κονδύλια για την ανθρωπιστική κρίση και είπαμε να μην αυξηθούν οι φόροι π.χ. για τα φάρμακα. Κάναμε μια πολύ ανοιχτή και πλούσια πρόταση προς την Ελλάδα και προσπαθήσαμε να αποσοβήσoυμε τις τελευταίες εξελίξεις. 

Δήλωσε ευθέως ότι εάν αποτύχει το δημοψήφισμα, θα πρόκειται για καθαρή απόφαση εναντίον του ευρώ.


σχετικα αρθρα