current views are: 2

30 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:52

Διετές δάνειο 29,1 δισ. ευρώ και αναδιάρθρωση χρέους ζητά η κυβέρνηση από τον ESM (έγγραφο)

Το φως της δημοσιότητας βλέπει το έγγραφο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ESM.

Δημοσίευση 14:52’
αρθρο-newpost

Το φως της δημοσιότητας βλέπει το έγγραφο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ESM.

Το φως της δημοσιότητας βλέπει το έγγραφο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ESM, το οποίο θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016. Στην επιστολή επισυνάπτεται πίνακας με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει η χώρα έως και το 2017, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 29,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα παρατίθενται οι οφειλές της Ελλάδας το υπόλοιπο του 2015, το 2016 και το 2017 (εξαιρουμένων εντόκων γραμματίων και ρέπος) οι οποίες είναι ύψους 12,335 δισ., 7,191 δισ. και 9,619 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Με την επιστολή, που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απευθύνεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Όπως γνωρίζετε η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά χρηματοδοτικά προβλήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για όλο το 2016» αναφέρει η επιστολή και προσθέτει ότι «δεν δόθηκαν δόσεις από το δεύτερο πρόγραμμα, από τον Ιούλιο του 2014, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και το αίτημά μας για μία παράταση εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν έγινε δεκτό, ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Με την επιστολή ζητείται η «οικονομική υποστήριξη από τον ESM με την μορφή διετούς δανείου» το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά «για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών πληρωμών χρέους και τις εσωτερικές δανειακές υποχρεώσεις».

«Μέχρι να συμφωνηθεί και να τεθεί σε ισχύ, η Ελλάδα ζητά να επεκταθεί το πρόγραμμα από το Eurogroup για μία μικρή χρονική περίοδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί μία τεχνική χρεοκοπία» επισημαίνεται.

«Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τρόπο που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» καταλήγει η επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Μέχρι να συμφωνηθεί το δάνειο η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή.

 


σχετικα αρθρα