ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Σε κατάσταση χρεοκοπίας η Ελλάδα από τα μεσάνυχτα (Βίντεο)

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2015, 23:10 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2015, 23:42
Ντάισελμπλουμ: Σε κατάσταση χρεοκοπίας η Ελλάδα από τα μεσάνυχτα (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

«Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει την Τρίτη τα μεσάνυχτα και εξ' όσων γνωρίζω η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας από εκείνη τη στιγμή» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει την Τρίτη τα μεσάνυχτα και εξ όσων γνωρίζω η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας από εκείνη τη στιγμή» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών, μετά τα μεσάνυχτα, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια κήρυξη αθέτησης πληρωμών από μέρους την Ελλάδα δεν θα οδηγούσε κατ' ανάγκην στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. «Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια θετική στάση από την ελληνική κυβέρνηση», είπε ακόμη. 

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν την όποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Μιλώντας στο Reuters, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, την τελευταία στιγμή, για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε «ώτα μη ακουόντων».

«Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ωστόσο πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από νέους σκληρότερους όρους.

Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.