current views are: 1

1 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση18:42

Βαρουφάκης: Ντράγκι και Στουρνάρας απέτρεψαν τα «γεράκια» να κουρέψουν τα ενέχυρα των τραπεζών

«To Eurogroup είναι μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης και επανατοποθετήσεων των ζητημάτων. Όλοι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή, πριν ληφθούν αποφάσεις» τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Δημοσίευση 18:42’
αρθρο-newpost

«To Eurogroup είναι μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης και επανατοποθετήσεων των ζητημάτων. Όλοι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή, πριν ληφθούν αποφάσεις» τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Η πιο σημαντική απόφαση σήμερα είναι της ΕΚΤ και βοήθησε ο κ.Ντράγκι θετικά σε αυτό, δηλαδή να απορριφθεί η πρόταση πολλών γερακιών να κουρευτούν τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Βοήθησε μαζί με τον κ.Στουρνάρα και το χαιρετίζω αυτό. Ήταν κίνηση καλής θέλησης και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα στο δημοψήφισμα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«To Eurogroup είναι μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης και επανατοποθετήσεων των ζητημάτων. Όλοι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή, πριν ληφθούν αποφάσεις» τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τη Δευτέρα το πρωί, έπειτα από το μήνυμα του ελληνικού λαού, θα ξεκινήσει συζήτηση επί μιας βιώσιμης λύσης.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι κατά την επίσκεψη του Γερούν Ντάισλεμπλουμ στην Αθήνα και στην επεισοδιακή συνάτηση που είχαν στον υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup του είπε ότι ή η Ελλάδα θα δεχθεί Μνημόνια ή αλλιώς δεν θα υπάρχει πρόγραμμα.

Όταν γνώρισα τον Ντάισελμπλουμ, μου είπε «Μνημόνια, αλλιώς το πρόγραμμα θα καταρρεύσει». Του είπα, εννοείται πως θα καταρρεύσουν οι τράπεζες μας και θα έχουμε capital controls; Και μου είπε «ναι, προφανώς».  

Μάλιστα, έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου να φτάσει η διαπραγμάτευση στο σημείο που είναι σήμερα, καθώς «η Ευρώπη ξέρει πώς να αποσπάσει μια λύση μέσα από τα σαγόνια της αποτυχίας».

Για το δημοψήφισμα και τις διευκρινίσεις που παρείχε στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είπε: 

Εξήγησα στους ομολόγους μου ότι η δική μας σύσταση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα είναι σύσταση υπέρ του «ναι» στο ευρώ και την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι άκαιρο το δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα πολύ μελανό σημείο για την Ευρώπη, για να εκβιάσουν ένα «ναι» σε μια μη βιώσιμη λύση.

Τι τους είπα στο Eurogroup 

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ένα νέο αίτημα, πάνω στις προτάσεις των θεσμών και αφορά σε ΦΠΑ, συντάξεις, αγορά προϊόντων κλπ.

«Η ουσία είναι η εξής: Καταθέσαμε το πακέτο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής και σε αυτό είναι εντυπωσιακή η σύγκλιση με τους δανειστές. Το δεύτερο θέμα είναι το χρηματοδοτικό πακέτο και η αντιμετώπιση του χρέους μέσα στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να κουμπώσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Και διευκρίνισε ότι ο λόγος η κυβέρνηση λέει «όχι» σε αυτή τη συμφωνία (της 25ης Ιουνίου) είνα ότι το πακέτο που μας πρόσφεραν δεν μπορεί να βγάλει από το κάδρο την ιδέα ότι θα έχουμε πάλι διαπραγμάτευση σε μερικούς μήνες, με απειλές και με εκβιασμούς για Grexit. 

«Τη Δευτέρα οι δανειστές θα έχουν λάβει το μήνυμα από τον ελληνικό λαό.  Και αυτό το ξέρουν, απλώς ήθελαν να σιγουρευτούν ότι ελληνικός λαός πιστεύει αυτό που τους είπαμε» τόνισε. 

Άλλα μας λένε κεκλεισμένων των θυρών και άλλα λένε δημόσια

«Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η πλήρης αναντιστοιχία με όσα λέγονται κεκλεισμένων και όσα λέγονται μετά στις συνεντεύξεις Τύπου» ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τις δεσμεύσεις που λαμβάνουν οι εταίροι στις διαπραγματεύσεις και με τα όσα διαμηνύουν δημοσίως.

Για το ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι η μεταξύ τους σχέση είναι πολύ καλή. «Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά αυτά που μου λέει και καταλαβαίνει πολύ καλά τι του λέω, αλλά υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία με το δημόσιο διάλογο των εταίρων».

Είπε επίσης ότι το Eurogroup «δεν είναι ιδανικό βήμα για ουσιαστικό διάλογο», καθώς όπως σημείωσε «είμαστε 19 και μιλούν όλοι, αλλά επί της ουσίας εμπεριστατωμένη συζήτηση με αριθμούς δεν δέχονται»

«Είναι λίγο πολύ προβλέψιμοι» είπε για τις θέσεις των ομολόγων του, σημειώνοντας ότι το μόνο καλό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που επηρεάζεται από όσα γίνονται εκτός Eurogroup (σε επίπεδο διαπραγμάτευσης). 


σχετικα αρθρα