ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Ψευδαίσθηση ότι με «όχι» οι Έλληνες θα πετύχουν καλύτερη συμφωνία

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2015, 13:43 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2015, 19:09
Ντάισελμπλουμ: Ψευδαίσθηση ότι με «όχι» οι Έλληνες θα πετύχουν καλύτερη συμφωνία
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη, εάν δεν είναι πρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη, εάν δεν είναι πρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής τόνισε ότι « ένα όχι στο δημοψήφισμα θα φέρει τους Έλληνες σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ενώ ένα «ναι» προσφέρει περισσότερη προοπτική για συζήτηση». Ωστόσο, σημείωσε ότι αν κερδίσει το στρατόπεδο του «όχι», αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «Grexit».

«Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες: Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι θα πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία, εάν ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup στην ίδια ομιλία στους ολλανδούς βουλευτές, τονίζοντας ότι «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολο με το «όχι» στο δημοψήφισμα, δεν είναι μία τίμια ιστορία για τον Έλληνα ψηφοφόρο».

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε:

Εκτός της Ελλάδας, όλα τα άλλα μέλη του Eurogroup ήταν ενωμένα. Όλες οι συζητήσεις με την Ελλάδα έγιναν εξαιρετικά πολιτικοποιημένες, σπαταλώντας χρόνο. Οι προτάσεις των θεσμών για την Ελλάδα «έγιναν κομματάκια» από την ελληνική ηγεσία

«Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται δραματικά μέρα με την ημέρα», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ντάισελμπλουμ και ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να γεφυρωθούν οι «θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει σε τροχιά η ελληνική οικονομία», είπε και συμπλήρωσε:

Εάν ο κόσμος πει ότι δεν το θέλουν αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια του ελληνικού λαού», ανέφερε. «Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε υπάρχει φυσικά, στην ευρωπαϊκή πλευρά, η προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από τη στενωπό».