current views are: 1

2 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση18:56

Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ μπορούν να παρέμβουν στο ΔΝΤ γιατί έχουν δικαίωμα βέτο

Στη στάση της Ευρώπης και στην επιλογή του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Rai Tre, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του».

Δημοσίευση 18:56’
αρθρο-newpost

Στη στάση της Ευρώπης και στην επιλογή του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Rai Tre, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του».

Στη στάση της Ευρώπης και στην επιλογή του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Rai Tre, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του».

«To δημοψήφισμα είναι άσκηση Δημοκρατίας, την Κυριακή θα ψηφίσουμε επί μιας συμφωνίας που θεωρώ απαράδεκτη για τους Έλληνες. Είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με την Κεντρική Τράπεζα η οποία μείωσε την ρευστότητα αναγκάζοντάς μας να κλείσουμε τις δικές μας τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν τη Δευτέρα οι τράπεζες θα ξανανοίξουν, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ρευστότητα για να ανοίξουμε τις τράπεζες, δεν μπορούμε να το πράξουμε χωρίς νέα ρευστότητα. «Ελπίζω να μην έχει κανείς συμφέρον στην Ευρώπη, να βυθίσει την Ελλάδα στο χάος. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη, υπάρχει η Λιβυκή, αλλά και η ουκρανική κρίση» υπογράμμισε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε σχέση με τις επαφές και τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

Υπογράψαμε μια εμπορική συμφωνία. Όταν όμως πάει στην Μόσχα ο φίλος μου Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ή αν ο Γάλλος Φαμπιούς, πάει στην Μόσχα, λένε ότι είναι ικανοί και επιδέξιοι. Όταν η Άγκελα Μέρκελ συναντά τον Πούτιν είναι ένας άγγελος, αλλά, αν πάω εγώ στην Μόσχα να υπογράψω συμφωνία με παρουσιάζουν ως διάβολο. Οι Γερμανοί υπέγραψαν ανάλογη με την δική μας συμφωνία, για τον αγωγό North Stream και κανείς δεν μίλησε. 

Και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί μας βοήθησαν να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους το γεωπολιτικό πλαίσιο και ξέρω ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση ο κ. Κοτζιάς είπε: 

Ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ήταν λάθος να μην περικοπεί ένα μέρος του χρέους το 2010, όπως και το να επιβληθούν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας. Τελικά, ετέθησαν εκτός κινδύνου οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, αλλά όχι η Ελλάδα.

Απαντώντας στο τι θα συμβεί την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα τόνισε:

Περιμένουμε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, περιμένουμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Μοιάζει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας, αλλά την Δημοκρατία.


σχετικα αρθρα