current views are: 1

3 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση04:18

Το παρασκήνιο της παρέμβασης Καραμανλή

Αίσθηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς προκάλεσε η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη, στην οποία αποδίδεται εθνικός και ενωτικός χαρακτήρας.

Δημοσίευση 04:18’
αρθρο-newpost

Αίσθηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς προκάλεσε η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη, στην οποία αποδίδεται εθνικός και ενωτικός χαρακτήρας.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Αίσθηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς προκάλεσε η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη, στην οποία αποδίδεται εθνικός και ενωτικός χαρακτήρας. «Η επικράτηση του ΟΧΙ θα ερμηνευθεί ως επιλογή αποχώρησης από την Ευρώπη” ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός που έθεσε ευθέως, ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική δήλωσή του μετά από 6 χρόνια, στην οποία εμφανίστηκε υπερκομματικός, καθώς διευκρίνισε ότι δεν έχει καμιά προσωπική επιδίωξη και δεν θέλει να εμπλακεί σε κομματικούς ανταγωνισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr η τελική απόφαση για τηλεοπτικό αυτή τη φορά μήνυμα, έπειτα από την γραπτή παρέμβασή του, στην οποία έκανε λόγο για «άφρονες επιλογές της κυβέρνησης», ελήφθη την Τετάρτη το βράδυ.

Στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην Παναγή Κυριακού, κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης της δήλωσής του βρίσκονταν εκτός από τον Γιάννη Αγγέλου και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος που είχε την επίβλεψη της τεχνικής διαδικασίας, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Μάλιστα αρκετά έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σχολίαζαν στο newpost.gr, το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής είχε κλείσει την τελευταία ομιλία του το 2009, οπότε και είχε επισημάνει, όπως υπενθύμιζαν, την ανάγκη για τη λήψη μέτρων μέσω της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου η Ελλάδα να μην μπει σε βαθιά ύφεση και να ξεπεράσει την κρίση, με τη φράση σας είπα όλη την αλήθεια και σήμερα έξι χρόνια μετά , έπιασε το νήμα , από εκεί που το είχε αφήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ξανά «Σας λέω πάντα την αλήθεια».

Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, τις τελευταίες ώρες δέχεται ισχυρές πιέσεις να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες από τη Δευτέρα, οπότε και εκτιμάται ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έλεγε χθες σε συνομιλητές του, πολιτικός αρχηγός κόμματος που συμμετέχει στην προσπάθεια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή και έχουμε αυτή τη στιγμή την ελάχιστη συμφωνία που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας» σημείωνε, διευκρινίζοντας πως «για την επόμενη μέρα θα δούμε τι πρέπει να γίνει». Ο ίδιος σημείωνε πως δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία, ωστόσο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης.

Σε ένα τέτοιο εθνικό ρόλο, που θα ενώσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία, πολλοί τοποθετούν τον Κώστα Καραμανλή. Προς το παρόν ο πρώην πρωθυπουργός δεν εκφράζει καμία πρόθεση για την επόμενη μέρα, διευκρινίζοντας, όπως ήδη αναφέρθηκε, ότι δεν έχει καμία πολιτική επιδίωξη και πως το μόνο που τον ανησυχεί και για αυτό το λόγο και παρενέβη, είναι να μην βγει η Ελλάδα από την καρδιά της Ευρώπης και να μην κινδυνεύσει η εθνική της ασφάλεια.


σχετικα αρθρα