current views are: 3

4 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση16:07

Σβίγκου: Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι

Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι, εξέφρασε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ τόνισε ότι με την υπερίσχυση του όχι η κυβέρνηση συνεχίζει την διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους. 

Δημοσίευση 16:07’
αρθρο-newpost

Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι, εξέφρασε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ τόνισε ότι με την υπερίσχυση του όχι η κυβέρνηση συνεχίζει την διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους. 

Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι, εξέφρασε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ τόνισε ότι με την υπερίσχυση του «όχι» η κυβέρνηση συνεχίζει την διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους. 
 
‘Οπως τόνισε η κ. Σβίγκου: 
 

Μια υπερίσχυση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά. Σημαίνει ότι η χώρα θα απαντήσει ενωμένη στους εκβιασμούς και ότι θα διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση. Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός έδωσε μια συγκεκριμένη εντολή στην κυβέρνηση για σκληρή διαπραγμάτευση. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό είναι που έκανε η κυβέρνηση, και αυτό είναι που συνεχίζει να κάνει, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα. 

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει αποσυρθεί η πρόταση επί της οποίας διεξάγεται το δημοψήφισμα, όπως αποδείχθηκε και με την απόρριψη της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης της ελληνικής πλευράς. Όλοι εκείνοι που δεν θέλουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας πάνω στις προτάσεις των δανειστών και στο τι αυτές σημαίνουν για τις ζωές των πολιτών προτιμούν είτε να μιλάνε για «απόσυρση» της πρότασης είτε να θέτουν τρομοκρατικά διλήμματα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρώπη. 
 
Στην ερώτηση αν οι πολίτες ψηφίσουν το ναι, τι θεωρεί εκείνη ότι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση, η κ. Σβίγκου τόνισε: «Να σεβαστεί την ετυμηγορία των πολιτών. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός δεν είναι «παντός καιρού», όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει εύστοχα επισημάνει. Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν εκλέχτηκε από τους πολίτες για να εφαρμόσει μνημόνια. Έχουμε ηθική και πολιτική δέσμευση απέναντι σε όσους και όσες μας εξέλεξαν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, κάτι το οποίο, άλλωστε, από την πρώτη μέρα αρχίσαμε να κάνουμε, στο βαθμό που μπορούσαμε, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο ήμασταν υποχρεωμένοι να κινηθούμε, με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη».
 

Η ίδια εκτιμά για την πίεση των δανειστών να ξεκινήσουν ξανά τις συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα: 

Από τη μια πλευρά γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι οι δανειστές ασκούν τη μέγιστη πίεση για να υφαρπάξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα. Από την άλλη, αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη σημασία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για τις συνομιλίες της χώρας μετά από αυτό. Θέλουμε μια χώρα ισότιμο εταίρο στην Ευρώπη; Θέλουμε οι πολίτες της να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου τους; Θέλουμε τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται ο ελληνικός λαός; Ή θέλουμε αυτό που χορτάσαμε πέντε χρόνια; Δηλαδή μια χώρα υποτελή στους δανειστές και στις ορέξεις τους; Πέρα από αυτό, όμως, το δημοψήφισμα θέτει εκ των πραγμάτων και μια άλλη ερώτηση: θέλουμε μια Ευρώπη πιστή στις παραδόσεις και τις θεμελιακές της αξίες, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, όπου οι λαοί θα αποφασίζουν για το μέλλον τους; Ή θέλουμε μια Ευρώπη όπου όλα θα αποφασίζονται σε κλειστές συσκέψεις και θα ανακοινώνονται μετά στους λαούς;
 

Ως μια πρωτόγνωρη και μια δύσκολη κατάσταση περιγράφει η κ Σβίγκου το κλείσιμο των τραπεζών, την οποία οι πολίτες έχουν αντιμετωπίσει με τρομερή ψυχραιμία. Και είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Το κλείσιμο των τραπεζών είναι μια πολιτική απόφαση των δανειστών, για τη φαλκίδευση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Από το πρωί ως το βράδυ ο λαός βομβαρδίζεται με μηνύματα τρομοκρατίας, πανικού, με αβάσιμες φήμες, ακόμα και με ψευδείς ειδήσεις, από υπερχρεωμένους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, στους οποίους οι τράπεζες χορηγούσαν αφειδώς θαλασσοδάνεια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο λαός διατηρεί την αξιοπρέπεια και τη νηφαλιότητά του. Σταδιακά, από τη Δευτέρα κιόλας, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, ο στυγνός εκβιασμός δεν θα περάσει.
 
Πρόσθεσε, επίσης, η κ. Σβίγκου «Οι δανειστές δεν θα επιμείνουν σε μια στάση καταστροφική τόσο για τους ίδιους όσο και για την Ευρώπη γενικότερα. Είτε το θέλουν είτε όχι, ορισμένοι, είναι αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση ενός κράτους-εταίρου τους. Με μια κυβέρνηση, μάλιστα, η οποία θα έχει ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Γιατί το δικό μας όπλο είναι η φωνή του κυρίαρχου λαού». 
 
Η κ Σβίγκου υπογράμμισε: 

Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να είναι. Οι υποστηρικτές των μνημονίων συνεχίζουν να προβάλλουν τέτοια ψευδεπίγραφα διλήμματα, με μόνο σκοπό να συγκαλυφθεί το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος, που καμία σχέση δεν έχει με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Την Κυριακή ψηφίζουμε για να μπορεί η Ελλάδα, ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αυτό, δηλαδή, που δεν γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας, με την έννοια ότι «σωτήριο» για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν τα πάντα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, απαλλαγμένη απ’ όλα όσα την έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση. Άλλωστε τις έχουμε ζήσει τις κυβερνήσεις στις οποίες αναφέρεστε, τα είδαμε και τα αποτελέσματά τους. Αν αναλογιστούμε τι έκανε η κυβέρνηση Παπαδήμου, για παράδειγμα, τότε μάλλον θα πρέπει να τις ονομάζουμε κυβερνήσεις «λαϊκής καταστροφής». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Σε αυτή τη βάση συγκρότησε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με τους ΑΝΕΛ. Δεν πρόκειται να καταστρατηγήσουμε τη βούληση των πολιτών μόνο και μόνο για να παραμείνουμε στην εξουσία» κατέληξε.

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

 


σχετικα αρθρα