current views are: 2

5 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση07:26

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ το κρίσιμο δημοψήφισμα

Πρώτο θέμα είναι σήμερα η Ελλάδα και το δημοψήφισμα στα διεθνή ΜΜΕ, με τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν τη διαδικασία λεπτό προς λεπτό.

Δημοσίευση 07:26’
αρθρο-newpost

Πρώτο θέμα είναι σήμερα η Ελλάδα και το δημοψήφισμα στα διεθνή ΜΜΕ, με τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν τη διαδικασία λεπτό προς λεπτό.

Πρώτο θέμα είναι σήμερα η Ελλάδα και το δημοψήφισμα στα διεθνή ΜΜΕ, με τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν τη διαδικασία λεπτό προς λεπτό.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, αλλά και στο ευρώ και το μέλλον του.

Το Reuters στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα ψηφίζει στο δημοψήφισμα με το μέλλον του ευρώ σε αμφιβολία».

«Οι Έλληνες χωρίζονται για το εάν θα αποδεχθούν την πρόταση των πιστωτών, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί “ταπείνωση” και τους προτρέπει να την απορρίψουν. Οι επενδυτές και οι ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι μια απόρριψη θα θέσει την Ελλάδα σε μια πορεία έξω από το ευρώ, αποσταθεροποιώντας την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές», σημειώνει το Reuters.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, πρώτο θέμα είναι το ελληνικό δημοψήφισμα.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: Είναι το Grexit πραγματικά τόσο κακό;» σημειώνεται πως «η Ελλάδα επιλέγει, η Ευρώπη τρέμει: 9.800.000 Έλληνες ψηφίζουν σήμερα για τα σχέδια διάσωσης των πιστωτών» και προσθέτει:

«Εάν το ποσοστό συμμετοχής είναι τουλάχιστον 40%, το αποτέλεσμα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι δεσμευτικό. Αν η κυβέρνηση παραιτηθεί, στην περίπτωση του “Ναι”, κάποιοι φοβούνται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ ένα “Όχι” θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις. Τότε η έξοδος από το ευρώ θα πλησιάσει κι άλλο».

Από την πλευρά του, ο Guardian φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν για το μέλλον τους, την ώρα που το ευρώ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερή του πρόκληση».

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η κατάσταση στη χώρα και επισημαίνεται ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ευρώ από την ίδρυσή του, με τα κύματα του σοκ να φτάνουν σε όλες τις αγορές του κόσμου».

Το δημοσίευμα της Telegraph κάνει λόγο για προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Αρμαγεδδών αν οι Ελληνες απορρίψουν την πρόταση.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σε δημοψήφισμα για το πρόγραμμα διάσωσης» είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο σημειώνει πως εκατομμύρια Ελληνες προσέρχονται για να ψηφίσουν σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για το εάν θα δεχτούν ένα πακέτο διάσωσης.

Παράλληλα, το άρθρο του Bloomberg τιτλοφορείται «Οι Ελληνες ψηφίζουν για τη θέση στο ευρώ ενώ οι τράπεζες στερεύουν». Ο συντάκτης υπογραμμίζει πως οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον διχασμό του λαού.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο πρωτοσέλιδό της γράφει «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα», ενώ στις σελίδες της φιλοξενούνται όσα διαδραματίζονται στη χώρα αλλά και τον τρόπο που αυτά επηρεάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το δημοψήφισμα απασχολεί και τους New York Times, το κεντρικό άρθρο των οποίων φέρει τίτλο «Η ημέρα του λογαριασμού για την ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες».

 

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος


σχετικα αρθρα