current views are: 4

7 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση04:07

Ο Βαρουφάκης δεν είναι Ιφιγένεια, αλλά ιδανικός αυτόχειρας

Ο μπαμπάς Βαρουφάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την παραίτηση του γιού του. Κι αυτό γιατί- όπως πιστεύει- το εκκωφαντικό ποσοστό του όχι οφείλεται στον Γιάνη με ένα «νι».

Δημοσίευση 04:07’
αρθρο-newpost

Ο μπαμπάς Βαρουφάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την παραίτηση του γιού του. Κι αυτό γιατί- όπως πιστεύει- το εκκωφαντικό ποσοστό του όχι οφείλεται στον Γιάνη με ένα «νι».

Ο μπαμπάς Βαρουφάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την παραίτηση του γιού του. Κι αυτό γιατί- όπως πιστεύει- το εκκωφαντικό ποσοστό του όχι οφείλεται στον Γιάνη με ένα «νι». Η σύζυγος Βαρουφάκη, η Δανάη, πήγε στο υπουργείο για να αναχωρήσει μαζί του. Πάνω στην πολλών κυβικών μοτοσικλέτα του και χωρίς κράνος. Ο διευθυντής επικοινωνίας του οίκου Zed Books, που προωθεί το βιβλίο το βιβλίο του απερχόμενου υπουργού, «Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος», χαρακτηρίζει τον Βαρουφάκη σαν «ο πιθανότατα πιο cool, πιο χαρισματικός, πιο ευφυής υπουργός οικονομικών όλων των εποχών». 

Ο Βαρουφάκης έζησε τον προσωπικό του μύθο ως την τελευταία ώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ήθελε να είναι ροκ σταρ, κατέφερε και έγινε ένα πράμα σαν ροκ σταρ, συμπεριφέρθηκε σαν ροκ σταρ. Θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε ότι χθες το βράδυ, κάπου έξω θα βρισκόταν, απολαμβάνοντας τη δημοσιότητα που προήλθε από την παραίτησή του. Πάλι σαν ροκ σταρ.  

Ο Πρωθυπουργός τον εμπιστεύτηκε και όταν το χρειάστηκε, τον στήριξε- θυμηθείτε την έξοδο στην πλατεία Προσκόπων. Στην πορεία όμως, αναγκάστηκε να τοποθετήσει τον (αντικαταστάτη του) Ευκλείδη Τσακαλώτο ως συντονιστή της διαπραγμάτευσης. Ο Βαρουφάκης θα πιστεύει ότι (και) αυτό έγινε μετά από πίεση των δανειστών. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το άστρο του είχε αρχίσει να δύει, ανεπιστρεπτί μετά τη Ρίγα. Εκεί όπου κατά δήλωση διέπραξε την τεράστια βλακεία να μαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες με τους συνομιλητές του!   

Ο Βαρουφάκης θα έφευγε από το υπουργείο Οικονομικών και με το «ναι» και με το «όχι». Η απόφαση είχε ληφθεί και είχε να κάνει με την εκτίμηση ότι μόνον κακό θα μπορούσε να προκαλέσει. Είχε να κάνει και με τις σφοδρές διαφωνίες που λέγεται ότι είχαν υπάρξει με κορυφαίους υπουργούς- ένας από αυτούς σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι ο Νίκος Παππάς.  

Προχθές το βράδυ ο Βαρουφάκης παραβίασε κατάφωρα την πολιτική πρακτική και έσπευσε να κάνει μακροσκελή δήλωση πριν μιλήσει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των εταίρων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν εκλαμβάνει το μήνυμα του δημοψηφίσματος σαν εντολή για ρήξη. Και στο καπάκι, έκανε και μια δήλωση για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, δημιουργώντας την εντύπωση ότι σχεδιάζουμε έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Και να ήθελε κάποιος να τον διατηρήσει στη θέση του, ήταν αδύνατο.  

Ο Βαρουφάκης πιθανότατα θέλει να καταγραφεί σαν Ιφιγένεια. Υπήρξε όμως ιδανικός αυτόχειρας. 


σχετικα αρθρα