current views are: 3

7 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση08:46

Ο Μεϊμαράκης ουδεμία διάθεση δείχνει να «αδειάσει» τον Σαμαρά

Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες του με επιλογές και πρακτικές της περιόδου Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ουδεμία διάθεση δείχνει να «αδειάσει» τον προκάτοχό του στην Προεδρία της Ν.Δ. Τουναντίον. 

Δημοσίευση 08:46’
αρθρο-newpost

Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες του με επιλογές και πρακτικές της περιόδου Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ουδεμία διάθεση δείχνει να «αδειάσει» τον προκάτοχό του στην Προεδρία της Ν.Δ. Τουναντίον. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες του με επιλογές και πρακτικές της περιόδου Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ουδεμία διάθεση δείχνει να «αδειάσει» τον προκάτοχό του στην Προεδρία της Ν.Δ. Τουναντίον. Ο εκτελών χρέη Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπάτησε ακριβώς πάνω στη γραμμή που είχε χαραχθεί το προηγούμενο διάστημα, πάντα με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, ωστόσο αρνήθηκε να βάλει τη Νέα Δημοκρατία στο κάδρο των ευθυνών ή να αφήσει περιθώρια αιτιολόγησης των κυβερνητικών χειρισμών (σ.σ. όπως για παράδειγμα έκανε, μάλλον από έλλειψη εμπειρίας, ο Στ. Θεοδωράκης). Αντιθέτως, έστειλε σαφές μήνυμα ότι είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος προσωπικά ως Πρωθυπουργός που φέρουν την ευθύνη για να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη και, μάλιστα, με ταχείες διαδικασίες, όπως δεσμεύτηκαν. 

Στην ίδια λογική, συνεργάτες του νέου επικεφαλής της Ν.Δ. δεν αξιολογούσαν τις διαρροές από πλευράς ΑΝΕΛ, όπως τις αποκάλυψε χθες το Newpost, περί αλλαγής κλίματος λόγω της αποχώρησης Σαμαρά από την ηγεσία και της αντικατάστασής του από τον Μεϊμαράκη.  

Ο κ. Μεϊμαράκης ναι μεν θα ήθελε να σηματοδοτήσει μία πορεία ανασύνταξης της κεντροδεξιάς (σ.σ. άλλωστε ο ίδιος μοιάζει να μην αποκλείει το σενάριο να διεκδικήσει κανονική, πλήρη θητεία όταν ανοίξει η διαδικασία), διατηρεί παλαιές σχέσεις με σειρά στελεχών των ΑΝΕΛ μεταξύ των οποίων και με τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την επίτευξη συμφωνίας. Το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ήταν χθες καλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξέλειπαν οι πολιτικές διαφορές. Άλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης ήταν εκ των στελεχών που, το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την τάση της Ν.Δ. να στηρίξει μία συμφωνία, η οποία βεβαίως ουδέποτε ήρθε. 

Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά και συνεπώς τα περιθώρια απώλειας χρόνου και τακτικισμών στενεύουν για την κυβέρνηση και περιορίζονται σημαντικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Μεϊμαράκης πιθανότατα θα εισηγηθεί την στήριξη της συμφωνίας. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, δεν θα αφήσει τη Ν.Δ. να υποστεί το βάρος ενός ακόμη μνημονίου αλλά θα επιδιώξει το μεγαλύτερο βάρος να το φορτωθεί η κυβέρνηση. Δηλαδή στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο…


σχετικα αρθρα