current views are: 6

9 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση19:02

Ραγδαίες εξελίξεις: Σήμερα συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Με ταχύτατες διαδικασίες δρομολογείται η ψήφιση της ελληνικής πρότασης με το πακέτο μέτρων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. 

Δημοσίευση 19:02’
αρθρο-newpost

Με ταχύτατες διαδικασίες δρομολογείται η ψήφιση της ελληνικής πρότασης με το πακέτο μέτρων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. 

Με ταχύτατες διαδικασίες δρομολογείται η ψήφιση της ελληνικής πρότασης με το πακέτο μέτρων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, που στάλθηκε στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική έκθεση κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή​

Μέσα σε μια ημέρα, σήμερα, Παρασκευή, θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στις 8 το πρωί συνεδριάζουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για την έγκριση της πρότασης. 

Στις 14:00 αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας αφού πρώτα η πρόταση περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Τα μεσάνυχτα θα τεθεί σε ψηφοφορία. 

Το κείμενο της πρότασης εστάλη με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική πρόταση κατατέθηκε προκειμένου να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αύριο αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε το πακέτο των προτάσεων.

 


σχετικα αρθρα