current views are: 7

10 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση13:54

Εν αναμονή της απάντησης των θεσμών – Έως το βράδυ η εισήγηση στο Eurogroup

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απάντηση των θεσμών, οι οποίοι μελετούν από χθες το βράδυ, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που περιλαβάνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις. 

Δημοσίευση 13:54’
αρθρο-newpost

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απάντηση των θεσμών, οι οποίοι μελετούν από χθες το βράδυ, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που περιλαβάνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις. 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απάντηση των θεσμών, οι οποίοι μελετούν από χθες το βράδυ, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή την ώρα γράφεται η εισήγηση προς το Eurogroup, ενώ ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «μεγάλη απόφαση» που θα λάβουν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. 

Το περιεχόμενο της πρότασης βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η αξιολόγηση των τριών θεσμών θα παραδοθεί στο Eurogroup και τον ESM πριν από το τέλος της ημέρας. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο στόχος ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση των θεσμών πάνω στις ελληνικές προτάσεις, η οποία αυτήν την ώρα συγγράφεται και θα αποσταλεί στο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι περιμένει την αξιολόγηση των θεσμών, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του. Νωρίτερα, είχε τονίσει πως το Eurogroup καλείται να λάβει μια «μεγάλη απόφαση».

Ο χρόνος πιέζει, γι’αυτό και οι απαραίτητες ενέργειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στην Ελλάδα γίνονται με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Στόχος του Μαξίμου είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων, όπως έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη οι δανειστές, προκειμένου ο Πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα, να έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, μαζί με τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών, για την επίτευξη συμφωνίας εντός ευρώ. 

Αύριο στις 4 το απόγευμα συνέρχεται η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να εγκρίνει ή όχι την πρόταση της Αθήνας, που προβλέπει μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το μεσοπρόθεσμο διάστημα 2016-2019. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει το Euro Working Group για την προετοιμασία των όσων θα εξεταστούν στο Eurogroup.

Το κλίμα στους κόλπους των δανειστών είναι, σε μια πρώτη ανάγνωση, θετικό για την ελληνική πρόταση. Οι δηλώσεις αξιωματούχων, αν και φειδωλές, δείχνουν στην κατεύθυνση της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει και δέσμευση για άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξασφάλιση μιας χρηματοδότησηςγέφυρας, που θα αίρει το αδιέξοδο της έλλειψης ρευστότητας, καθώς και η συμφωνία σε ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα. 

Την ίδια ώρα, πάντως, βαρύ ειναι το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία εξαιτίας του σκληρού πακέτου μέτρων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. 


σχετικα αρθρα