current views are: 8

11 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση17:13

Δημοσίευμα «βόμβα» για πρόταση Σόιμπλε περί πενταετούς Grexit- Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσίευμα «βόμβα» της FAZ  για πρόταση Σόιμπλε περί πενταετούς Grexit είδε το φως της δημοσιότητας, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Δημοσίευση 17:13’
αρθρο-newpost

Δημοσίευμα «βόμβα» της FAZ  για πρόταση Σόιμπλε περί πενταετούς Grexit είδε το φως της δημοσιότητας, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Δημοσίευμα «βόμβα» της FAZ  για πρόταση Σόιμπλε περί πενταετούς Grexit είδε το φως της δημοσιότητας, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την FAZ, σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προτείνεται να υπάρξει ένας περιορισμένος χρόνος όπου η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ και πως αυτός ο «περιορισμένος» χρόνος είναι για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ τα πέντε χρόνια. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια πρόταση υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκε στο Eurogroup θέμα Grexit από κανέναν.

«Οι προτάσεις παρουσιάζουν ελλείψεις σε σημαντικούς τομείς των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το έγγραφο και αναφέρει ότι «δεν αποτελούν βάση για ένα νέο 3ετές πρόγραμμα».

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προτείνει δύο επιλογές για την Ελλάδα. Πρώτον, η Ελλάδα να βελτιώσει άμεσα και με εμπεριστατωμένο τρόπο τις προτάσεις της με την πλήρη στήριξη του κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων προτείνει να μεταφέρει η Ελλάδα assets αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα trust fund.

Δεύτερον, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να αναδιαρθρωθεί το χρέος της. Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Γερμανία: Έγγραφο… εργασίας η πρόταση για Grexit

Την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit διαψεύδουν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel».

Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Ανυπόστατο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα της FAZ για την πρόταση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε περί Grexit, κυβερνητικές πηγές στο newpost.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε ότι δεν τέθηκε πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από κανέναν, ούτε από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, στο κρίσιμο Eurogroup, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση».

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD κατά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών 

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να πατάς το πόδι κάτω και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της FAZ και πρόσθεσε:

 «Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».

 

 


σχετικα αρθρα