current views are: 8

12 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση16:48

Έγγραφο-σοκ του Eurogroup: Grexit πέντε ετών και δημόσια περιουσία σε ξένο fund

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, ώστε να λάβει το πράσινο φως του Eurogroup.

Δημοσίευση 16:48’
αρθρο-newpost

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, ώστε να λάβει το πράσινο φως του Eurogroup.

Έγγραφο-σοκ παρέδωσε το Eurogroup στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα καλείται να νομοθετήσει άμεσα πολύ σκληρά μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη «ορισμένου χρόνου», με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους. 

 Την ίδια ώρα, τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μεταξύ 82 – 86 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 δισ. χρειάζονται έως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν «μαξιλάρι» ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη μιας απόφασης πάνω σε ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης. Αυτές υπολογίζονται στο ποσό των €7 δισ. μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε επιπρόσθετα €5 δισ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται, «η γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί η άνοδος στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. ΕΚΤ/SSM θα κάνουν αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι».

Πουθενά δεν αναφέρεται κούρεμα καταθέσεων, γι’αυτό σημειώνετι ότι «το συνολικό μαξιλάρι για τις τράπεζες θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγσηη και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί».

Αναλυτικά: 

1. Eξορθολογισμός ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
4. Υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Προστασία της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή αυτόματης περικοπής δαπανών
7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
9. Ανάληψη αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής δημοσίας διοίκησης
12. Επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα (το έγγραφο την αποκαλεί θεσμούς)

Το τέλος του κειμένου αναφέρεται η εισήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε προβλέπεται «time out» από την ευρωζώνη, δηλαδή η Ελλάδα να βγει για ορισμένο χρονικό διάστημα από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. 

Το Eurogroup τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους, ενώ οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.

Τέλος, σημειωνεται ότι «αν όλοι οι απαραίτητοι όροι που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο καλυφθούν, τότε το Eurogroup και το Συμβούλιο του ESM μπορεί, σύμφωνα με το Αρθρο 13.2 της συνθήκης του ESM, μπορεί να ζητήσει από τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM, αν τα προαπαιτούμενα του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλυφθούν στη βάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1».

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναπτύξουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση και τη μεταφορά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, σε ένα ειδικό Ταμείο στο Λουξεμβούργο. 

(Οι ελληνικές αρχές θα καλέσουν ένα ανεξάρτητο φορέα να αξιολογήσει την τιμή των assets που θα πουληθούν και θα ερευνήσουν τον καλύτερο τρόπο να βελτιωθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Κομισιόν)

εναλλακτικά

(Επιπλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν σε ένα υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος. Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών).

 


σχετικα αρθρα