current views are: 4

12 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση21:43

Κρούγκμαν: Η πρόταση του Eurogroup ισοδυναμεί με απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Σφοδρή κριτική τις προτάσεις των θεσμών ασκεί ο οικονομολόγος Πολ Kρουγκμαν σε άρθρο του στους New York Times. 

Δημοσίευση 21:43’
αρθρο-newpost

Σφοδρή κριτική τις προτάσεις των θεσμών ασκεί ο οικονομολόγος Πολ Kρουγκμαν σε άρθρο του στους New York Times. 

Σφοδρή κριτική τις προτάσεις των θεσμών ασκεί ο οικονομολόγος Πολ Kρουγκμαν σε άρθρο του στους New York Times

Ο Κρούγκμαν κάνει λόγο για πρόταση που ισοδυναμεί με απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και σημειώνει πως η λίστα του Eurogroup είναι «αληθινή τρέλα». 

«Πηγαίνει πέρα από την σκληρή, καθαρή εκδικητικότητα. Είναι η πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας. Και χωρίς ελπίδα ανακούφισης. Είναι προφανώς μία πρόταση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι μια γκροτέσκα προδοσία όλων όσων το ευρωπαϊκό σχέδιο υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει» σημειώνει ο Κρούγκμαν.

«Υπάρχει όμως κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού;» διερωτάται ο Κρούγκμαν και σημειώνει «πως  ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει κάποια λογική, και ο Ολάντ επιτέλους δείχνει μια διάθεση πίεσης στη γερμανική ηθική της οικονομίας που τόσο παταγωδώς απέτυχε στο παρελθόν».

«Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έχει ήδη γίνει. Υπάρχει κανείς που θα εμπιστευθεί τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό;» συνεχίζει και προσθέτει: 

Με έναν τρόπο, τα οικονομικά έχουν γίνει πλέον δευτερεύουσας σημασίας. Αλλά ας είμαστε σαφείς: αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου, αν ξεφύγεις από τη γραμμή τους. 

Και καταλήγει ο Κρούγκμαν

Η ευρωπαϊκή ιδέα -μία ιδέα που πάντα επαινούσα και υποστήριζα- μόλις τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα φοβερό, ίσως μοιραίο χτύπημα. Και οτιδήποτε και αν σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελλάδα, το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό δεν το έκαναν οι Έλληνες.


σχετικα αρθρα