current views are: 6

16 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση12:32

Ντράγκι: Αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Την αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ. 

 

Δημοσίευση 12:32’
αρθρο-newpost

Την αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ. 

 

Την αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ. 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι:

Η απόφαση για την αύξηση του ELA ξανά είναι συμμετρική με την απόφαση πριν από λίγες ημέρες να τον «παγώσει». Η ΕΚΤ συνεχίζει να εργάζεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα μένει στο ευρώ. Διάφορα θετικά πράγματα έλαβαν χώρα για να δικαιολογηθεί η αύξηση του ELA. 

«Η παροχή ρευστότητας δεν γίνεται ποτέ χωρίς όρους και απεριόριστα. Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο», σημείωσε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε πως πλέον το ευρωσύστημα είναι απολύτως εκτεθειμένο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι  «η ανάγκη για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αδιαμφισβήτητη». 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως «η ΕΚΤ σε συνδυασμό με την ΤτΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και δεν θα ρισκάρουμε νέο bank run» και πρόσθεσε ότι «η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών τίτλων θα βελτιώσει τα collateral των τραπεζών». 

Για τα capital controls, είπε ότι είναι «προς όφελος της ελληνικής οικονομίας να διαρκέσουν όσο λιγότερο γίνεται» και εκτίμησε πως έχουν προστατεύσει τους καταθέτες, ενώ δήλωσε:

Η ενημέρωση που έχω είναι πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, «δεν ελήφθη κάποια απόφαση για το κούρεμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών σήμερα».

Μάλιστα τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκτασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (να ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ έχει διάρκεια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και αφορά σε αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε χώρας σε αυτό. Η Ελλάδα επρόκειτο να ενταχθεί στο ευεργετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρόγραμμα, από τα μέσα Ιουλίου. Κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους εταίρους της, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ενεργοποιηθεί και για την Ελλάδα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ, διατήρησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είπε πως η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο μετά από την ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν εξομαλυνθεί και έχουν ανακάμψει. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά στις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη». 

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι «αναμένουμε η οικονομική ανάπτυξη να ενισχυθεί περαιτέρω» ενώ πρόσθεσε πως «η πτώση των τιμών του πετρελαίου στηρίζει την παραγωγική δραστηριότητα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα». 


σχετικα αρθρα