current views are: 6

17 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση14:09

ΕSM: Εγκρίθηκαν τρίτο πρόγραμμα και δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ

To διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εγκρίνει επί της αρχής την παροχή νέου δανείου στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 14:09’
αρθρο-newpost

To διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εγκρίνει επί της αρχής την παροχή νέου δανείου στην Ελλάδα.

To διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εγκρίνει επί της αρχής την παροχή νέου δανείου στην Ελλάδα και αρχίζουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για παροχή δανείου-γέφυρα προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, απί της αρχής, τη στήριξη σταθερότητας στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανειακού προγράμματος. Αυτή η απόφαση ακολουθεί την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, που περιελάμβανε κοινοβουλευτική έγκριση σε κάποια από τα κράτη-μέλη του ESM.

Βάση για την έγκριση από τον ESM ήταν η εκτίμηση των θεσμών και η πρόταση του επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

Η απόφαση επί της αρχής ανοίγει το δρόμο στους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) που θα περιγράφει τις συμφωνημένες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους όρους πολιτικής που συνοδεύουν την οικονομική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ESM θα προετοιμάσει μια πρόταση για τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, το Financial Assistance Facility Agreement (FFA). 

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το MoU, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, που θα περιλαμβάνει και εγκρίσεις κοινοβουλίων σε κάποιες χώρες-μέλη, για να εγκριθεί αυτό και η πρόταση για τη δανειακή σύμβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει το MoU. Τέλος, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να υιοθετήσει την σύμβαση και να συμφωνήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. 

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή ενέκριναν τις μεταρρυθμίσεις με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή επί της αρχής απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Θέλω να τονίσω ότι χάρη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014, η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί και η χώρα είχε επανακτήσει μερικώς την πρόσβαση στις αγορές. Ο ESM έχει δανειοδοτική δυνατότητα ύψους 455 δισ. ευρώ αλλά μόνο ένα μέρος του ποσού θα χρειαστεί. Ο ESM είναι έτοιμος να παράσχει χρηματοοικονομική βοήθεια όταν τα μέλη υιοθετούν πλήρως ένα πρόγραμμα του ESM».

Πράσινο φως για το δάνειο-γέφυρα

Νωρίτερα, εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης 7,16 δισ. ευρώ από τον EFSM, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή​ με το ποσό να δίνεται σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δάνειο θα έχει διάρκεια το πολύ έως τρεις μήνες και θα δοθεί έως και σε δύο δόσεις.

Ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει ότι ώς τις 22 Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει σχετικά με τα θέματα της δικαιοσύνης και του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν διαβουλεύσεις μερικών εβδομάδων και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα του Αυγούστου ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με την εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM της επόμενης δόσης των πέντε δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα. Προς το σκοπό αυτό ευχήθηκε η ελληνική πλευρά να κινηθεί αυτή τη φορά με ταχύτητα, ενώ σημείωσε πως σε αυτό θα βοηθήσει ασφαλώς το γεγονός ότι εφεξής οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές θα γίνονται κυρίως στην Αθήνα. Ως προς το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι από πλευράς δανειστών υπάρχει θετική προδιάθεση για νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Ανέφερε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους.