current views are: 6

22 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση21:53

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω για τη μάχη – Πέτυχαν Πύρρειο νίκη απέναντί μας

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας αγγίξει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Δημοσίευση 21:53’
αρθρο-newpost

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας αγγίξει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας αγγίξει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι «η Αριστερά είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας και για την προστασία των αδικημένων»,

«O κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ομαλές δεν είναι και οι συνθήκες» σημειώνοντας ότι «καλούμαστε να νομοθετήσουμε σε έκτακτες συνθήκες».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναδείξαμε τα όρια της σημερινής Ευρώπης όπου ηγεμονεύουν δυνάμεις συντηρητικές που είναι ικανές να θυσιάσουν τις ιδρυτικές αξίες για να την κρατήσουν προσηλωμένη στο πλαίσιο της λιτότητας» και υπογράμμισε:

Σε αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη. Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά νιώθω περήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν. Θα πει κάποιος μα ηττηθήκατε. Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος.

Παράλληλα είπε ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη ημέρα, ήδη η Ευρώπη δεν είναι ίδια. Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της έχει αρχίσει. Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η κατεύθυνση την επόμενη ημέρα. Είναι μια συνεχής μάχη με τις δυνάμεις της προόδου και τις συντηρητικές δυνάμεις. Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα. Έχασαν κάτι σημαντικό: την αίσθηση της ηγεμονίας τους».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «επιλέξαμε το συμβιβασμό, που μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε -και θα το εφαρμόσουμε» τόνισε., συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία του προγράμματος».

Και υπογράμμισε: 

Κάναμε δύσκολες επιλογές ευθύνης. Είναι γνωστές οι εναλλακτικές της 12ης Ιουλίου: Οι εναλλακτικές ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, ο δρόμος δηλαδή μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και με θέση κυριαρχίας τον δανειστή και η άλλη επιλογή ήταν η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας.

«Κάποιοι είχαν πει πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Δεν τα είχαμε πει εμείς αυτά» σημείωσε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, συνεχίζοντας πως «δεν θα μπορούσε να αποτελεί περήφανη επιλογή να επιλέξει κανείς να αφήσει τον λαό μας εκτεθειμένο σε τόσο απρόβλεπτα δεινά».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγουμε ακραία σχέδια. Η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ. Μετά την έγκριση και αυτών των προαπαιτουμένων, είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης μέρας».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βελτιώσουμε το κείμενο της συμφωνίας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας. Θα δώσουμε μάχη για αντισταθμιστικά και για κονδύλια για την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι το δημοψήφισμα είχε στόχο μια χειρότερη συμφωνία από την 25η Ιουνίου. Όσοι το ισχυρίζονται είτε σφάλλουν είτε παραπλανούν συνειδητά. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την κατάσταση

Η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο και εμπεριέχει τη δυναμική για να ακυρώσει την κινδυνολογία περί Grexit και να διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «προαπαιτούμενο αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε να μην το επαναφέρουν άλλοι. Πριν από λίγες ημέρες, από τη γερμανική πλευρά ετέθη ακριβώς το ίδιο σχέδιο. Αν το επαναφέρουν κάποιοι σκόπιμα, το φάντασμα δεν θα φύγει ποτέ».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμα τη σαφέστατη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Σημαντική εξέλιξη, μέχρι τώρα συζητείτο αν θα γίνει η αναδιάταξη, ενώ σήμερα σε τι βάθος θα γίνει».

Τόνισε ότι «η διακυβέρνηση, η προοπτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μας, ιδεολογικές και πολιτικές. Στα κρίσιμα θέματα είναι σημαντικό να παραμερίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ υποσχεθήκαμε να αλλάξουμε τη χώρα, για να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση και να αποτελειώσουμε τη διαφθορά και διαπλοκή εντός της χώρας, να δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος, να εμπεδώσουμε διαφάνεια, αξιοκρατία, κράτος δικαίου και αυτή την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Πρέπει να κριθούμε αν για τις εντός μάχες δώσουμε την ίδια μάχη».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής, «θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών – Θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της α’ κατοικίας. Το Φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας».

Και κατέληξε:

Πολλές φορές παρομοιάζουν την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση  για καρέκλες και αξιώματα – Η παρουσία της αριστεράς δεν είναι ένας αγώνας για καρέκλες και αξιώματα. Η Αριστερά είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας και για την προστασία των αδικημένων, δεν θα εγκαταλείψω αυτό το οχυρό μάχης.

Aπευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε σε νέα τοποθέτησή του ότι «μας ρωτήσετε γιατί δεν πήραμε τη συμφωνία των 2 δισ. Εσείς κ. Μεϊμαράκη γιατί δεν την πήρατε;» και τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρχε προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ».

 


σχετικα αρθρα