current views are: 5

24 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση11:44

Βαρουφάκης: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει ούτε με τον… Θεό στην εξουσία

«Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στη γη για να αναλάβουν την εξουσία προκειμένου να μην γίνουν λάθη, ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν να επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο περιοδικό Focus.

Δημοσίευση 11:44’
αρθρο-newpost

«Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στη γη για να αναλάβουν την εξουσία προκειμένου να μην γίνουν λάθη, ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν να επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο περιοδικό Focus.

«Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στη γη για να αναλάβουν την εξουσία προκειμένου να μην γίνουν λάθη, ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν να επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο περιοδικό Focus.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό, τονίζει πως μέσα στους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης «φυσικά και έγιναν λάθη» και προσθέτει ότι «το καταστροφικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτά τα λάθη». 

«Το Eurogroup δυστυχώς δεν ήθελε μια έντιμη συμφωνία με αυτήν την κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και υπογραμμίζει:

Αυτή η κυβέρνηση έπρεπε είτε να ταπεινωθεί είτε να πέσει. Οι κανόνες της Ευρώπης δεν ταιριάζουν με τη μακροοικονομική πραγματικότητα. Ακόμα κι αν ο ίδιος ο Θεός με τους αγγέλους του αναλάμβαναν την εξουσία στην Ελλάδα και δεν έκαναν κανένα λάθος – αφού ο Θεός δεν κάνει λάθη – ακόμα κι αυτοί, δε θα μπορούσαν να εφαρμόσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Οι εταίροι της Ελλάδας δε θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ευρωζώνη στηρίζεται σε θεμελιώδη λάθη, ότι έχει σχεδιαστεί εσφαλμένα», επεσήμανε ο ίδιος και παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει προβλήματα, όπως φοροδιαφυγή, χαμηλή παραγωγικότητα και μικρή ανταγωνιστικότητα. «Έτσι, ήταν το πρώτο κομμάτι που έπεσε από το ντόμινο της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη πως «οι γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα πακέτα διάσωσης έσωσαν μόνο τις τράπεζές τους και όχι την Ελλάδα, κάτι που ήταν έγκλημα τόσο έναντι αυτών όσο κι έναντι της Ελλάδας και της Ευρωζώνης». 

Σε άλλο σημείο, ο τέως υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εμάς μας εξέλεξαν για να πούμε: ως εδώ! Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι έπρεπε να τιμωρηθούμε γι’ αυτό».

Επίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρότεινε λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της που θα της επέτρεπαν επιστροφή στις αγορές από τον Οκτώβριο, χωρίς μείωση χρέους, κι ότι η Γερμανία δε θα χρειαζόταν να ξανανησυχήσει για την Ελλάδα. Πρότεινε π.χ. τη μεταφορά των χρεών από την ΕΚΤ στον ESM και κάποιααναδιάρθρωση των χρεών στον EFSF. «Δεν ήθελαν ούτε να κάτσουν να συζητήσουν μαζί μας. Γιατί ήθελαν να μας ταπεινώσουν», ισχυρίστηκε. 

«Επειδή η κυβέρνησή μου αποφάσισε να κάνει μόνη της αυτή την τρέλα με το δάνειο των 90 δισ. ευρώ, δεν είμαι πια υπουργός. Γιατί δεν μπορούσα να υποστηρίξω αυτά τα νέα ψέματα», κατέληξε.


σχετικα αρθρα