current views are: 7

28 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση13:11

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το «πράσινο φως» έδωσε η ΕΚΤ στο τροποποιημένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με κύκλους του ΧΑΑ.

Δημοσίευση 13:11’
αρθρο-newpost

Το «πράσινο φως» έδωσε η ΕΚΤ στο τροποποιημένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με κύκλους του ΧΑΑ.

Το «πράσινο φως» έδωσε η ΕΚΤ στο τροποποιημένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με κύκλους του ΧΑΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο είναι κλειστό εδώ και περίπου έναν μήνα, ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων

Σήμερα, η ΕΚΤ έστειλε την τελική εισήγησή της και αποδέχεται να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί στην διακίνηση «παλαιού» χρήματος από τους έλληνες επενδυτές για την αγορά μετοχών, αλλά να υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων όσον αφορά στους περιορισμούς εκροής κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές.

Στην ουσία οι έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές. Θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαπραγμάτευση θα συμμετέχουν και οι τραπεζικές μετοχές, αφού προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού μετά από αίτημα των εποπτικών Αρχών για την κατάστασή τους. 

Παράλληλα, για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ευθύνη των οποίων είναι η οριστική εισήγηση για το πλαίσιο επαναλειτουργίας της κεφαλαιαγοράς προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο και το χρόνο επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου. 

Η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πιθανόν σήμερα μέχρι το απόγευμα ή αύριο το πρωί. Ανάλογα με το χρόνο έκδοσής της θα αποφασιστεί και η ημέρα ανοίγματος του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία είναι η Πέμπτη 30 Ιουλίου. 

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιθούν συσκέψεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί αν και τι είδους περιορισμοί θα επιβληθούν κατά την επαναλειτουργία του.

Ανησυχούν οι χρηματιστές

Την έντονη αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας προκαλούν οι πληροφορίες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να ανοίξει με τους έλληνες επενδυτές να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών.

Αυτό που φοβούνται οι χρηματιστές είναι μήπως μέσα από το πλαίσιο επαναλειτουργίας της αγοράς οι πωλήσεις είναι ελεύθερες, ενώ οι αγορές θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» των capital controls, γεγονός που θα οδηγούσε τις τιμές των μετοχών σε σημαντική πτώση.

 Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρηματιστηριακή αγορά θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της, την αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών των μετοχών, τη διεθνή της αξιολόγηση και τις μακροχρόνιες προοπτικές της.

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ στην περίπτωση που η επαναλειτουργία του ΧΑ συνδυασθεί με περιορισμό της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς, μερικώς ή ολικώς, ο περιορισμός αυτός θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των επενδυτών και θα αποθαρρύνει την συμμετοχή τους, προσβάλλοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τιμών των μετοχών, τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς και την αξιοπιστία του ΧΑ γενικότερα.

Ο ΣΜΕΧΑ υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετος σε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των τιμών των εισηγμένων εταιριών, στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ και των ασφαλιστικών ταμείων όπου ένα μέρος της περιουσίας τους είναι επενδυμένο σε εισηγμένους τίτλους, καθώς και στο σύνολο της αξιοπιστίας του εγχώριου χρηματοοικονομικού μοντέλου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Α. Μωραϊτάκη ότι «οι short βιάζονται να ανοίξουν το ΧΑ», τονίζοντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει αρχικά να λειτουργήσει ως μία κλειστή αγορά με εισροές και εκροές εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και με την εκκαθάριση να γίνεται μόνο από έλληνες θεματοφύλακες και τα λεφτά να μην μπορούν να κατατεθούν στο εξωτερικό όπως ισχύει και για τους Έλληνες. Επισημαίνει ότι εάν το ΧΑ ανοίξει με εκροές χρημάτων στο εξωτερικό θα ξανακλείσει πολύ σύντομα και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που έχουν θέσεις short στα παράγωγα. 

Αυτό που ανησυχεί τους παράγοντες της αγοράς είναι ότι εάν η λειτουργία της αγοράς ξεκινήσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ των πωλητών και ιδιαίτερα υπέρ των ξένων επενδυτών.