current views are: 4

29 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:26

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα

Για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι το καλοκαίρι κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία το Ισραήλ. 

Δημοσίευση 15:26’
αρθρο-newpost

Για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι το καλοκαίρι κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία το Ισραήλ. 

Για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι το καλοκαίρι κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία το Ισραήλ. 

«Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός στρατιώτη (…) με τις συστηματικές και προφανώς σκόπιμου χαρακτήρα αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Ράφα, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 135 αμάχους, να συνιστούν ενδεχομένως επίσης έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καταγγέλλει η οργάνωση σε έκθεση που δημοσιοποίησε μαζί με τη λονδρέζικη ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.

Το Ισραήλ «διεξήγαγε σειρά δυσανάλογων επιθέσεων αδιακρίτως» στην περιοχή της Ράφα, στη νότια λωρίδα της Γάζας, και «δεν πραγματοποίησε ανεξάρτητη έρευνα για τις ενέργειες αυτές», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Η έκθεση με τίτλο »Μαύρη Παρασκευή: μακελειό στη Ράφα» βασίζεται σε «εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στα γεγονότα» και καταγράφει την εξέλιξη των επιθέσεων που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου στη Ράφα.

Εκείνη την ημέρα, ο υπολοχαγός Χάνταρ Γκόλντιν εξαφανίστηκε. Την επομένη, το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι νεκρός. Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, για την επιστροφή της σορού του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ισραήλ ξεκίνησε τη «διαδικασία Χάνιμπαλ», ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που συνίσταται στην πραγματοποίηση επιδρομών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός στρατιώτη προκειμένου να μην συλληφθεί ζωντανός. Ο στρατός δεν παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε τη διαδικασία αυτή, την οποία όμως μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές τού αποδίδουν.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η εφαρμογή της οδηγίας Χάνιμπαλ οδήγησε στο να εξαπολυθούν παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων».


σχετικα αρθρα