current views are: 4

30 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:04

Der Standard: Η Γερμανία έχει χάσει κάθε επαφή με την οικονομική πραγματικότητα

Τα πυρά της κατά της επιτροπής σοφών της Γερμανίας στρέφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard που κρίνει ότι το Βερολίνο «έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα». 

Δημοσίευση 15:04’
αρθρο-newpost

Τα πυρά της κατά της επιτροπής σοφών της Γερμανίας στρέφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard που κρίνει ότι το Βερολίνο «έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα». 

Τα πυρά της κατά της επιτροπής σοφών της Γερμανίας  (συμβουλευτικό όργανο της Άνγκελα Μέρκελ) στρέφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard που κρίνει ότι το Βερολίνο «έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα». 

Το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε οικονομικά ζητήματα, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, παίρνει θέση στην κρίση στην Ελλάδα, με την «ειδική έκθεσή» του, που αποτελεί σημαντική απόδειξη για το πόσο η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων έχει χάσει κάθε επαφή με την τρέχουσα οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα στην Ευρωζώνη, τονίζεται εισαγωγικά στο σχόλιο του οικονομικού συντάκτη Αντράς Σιγκέντβαρι.

«Στο έγγραφό τους οι εμπειρογνώμονες ζητούν να προβλεφθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες η δυνατότητα μιας εξόδου από το ευρώ, ωστόσο το όργανο δεν έχει κατά νου την οικειοθελή έξοδο μιας χώρας αλλά την αποπομπή της», σημειώνεται στο σχόλιο.

Η «έλλειψη προθυμίας συμβιβασμού» μιας χώρας καθιστά ευάλωτη σε εκβιασμούς την Ευρωζώνη, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι δυνατή η έξοδος «ως Ultima Ratio» (σ.σ. «έσχατη λύση»), γράφουν οι σύμβουλοι (σ.σ.: της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ), υπονοώντας τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο σχολιαστής, εάν η πρόταση εφαρμοζόταν, αυτό θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης: Το πολιτικό κλίμα θα δηλητηριαζόταν, διότι τα κράτη θα άρχιζαν να απειλούνται μεταξύ τους, λέγοντας «δεν σου ταιριάζει το μέτρο Χ; – Μπορούμε και να σε αποπέμψουμε».

Αλλά και από οικονομική άποψη η ιδέα είναι καταστροφική, καθώς έπειτα από μια αλλαγή της συνθήκης οι επενδυτές θα άρχιζαν αμέσως να κερδοσκοπούν θέτοντας το ερώτημα «ποιον αφορά η έξοδος από το ευρώ: την Ελλάδα, την Πορτογαλία;», με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη τα επιτόκια για αυτές τις χώρες, συμπληρώνει.

Καταλήγοντας στο σχόλιό του, ο κ. Σιγκέτβαρι, επισημαίνει, με μεγάλη δόση ειρωνείας, ότι, εάν σε αυτό το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται πραγματικά οι καλύτεροι Γερμανοί οικονομολόγοι, τότε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί περισσότερο για την Ομοσπονδιακή Γερμανία παρά για την Ελλάδα.


σχετικα αρθρα